//

Відбулася перша спільна проща громад УГКЦ з різних куточків Італії до гробу св. Апостола Петра у Ватикані

Як повідомлялося, 16 грудня 2011 p. на площі св. Петра у Ватикані встановлено різдвяну ялинку з українських Карпат – дарунок Української держави та церкви Святішому Отцеві. На знак подяки Папі Бенедикту XVI за прийнятий дарунок від України, у понеділок, 26 грудня 2011 р., в другий день різдвяних свят за новим календарним стилем, відбулася проща громад УГКЦ з різних куточків Італії до гробу св. Апостола Петра у Ватикані.

 

У цей день (о год. 11. 00) Божественну Святу Літургію на престолі Катедри Ватиканської базиліки очолив Преосвященний владика Діонісій (Ляхович), Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, у співслужінні з Високопреосвященним архиєпископом Доменіко Кальканьйо, керівником Адміністрації Майна Апостольської Столиці, о. Марком Ярославом Семегеном, пасторальним координатором для українців в Італії, монсеньйором Ярославом Карп'яком, працівником Конгрегації для Східних Церков, о. Іваном Куликом, адміністратором української персональної парафії в Римі та іншими понад п’ятдесятьма священиками – членами чернечих спільнот, студентами, що навчаються в папських університетах, душпастирями українських громад з різних куточків Італії. На богослужіння також прибула Посол України при Апостольській Столиці Пані Тетяна Іжевська. Були присутні численні богопосвячені особи чернечих Чинів і Згромаджень УГКЦ. Співав хор української парафії святих Сергія і Вакха з Риму. Присутність вірних під час богослужіння перебільшила усі сподівання організаторів прощі, які згідно попередніх реєстрацій паломницьких груп очікували біля 2,5 тисяч осіб, однак враховуючи усіх вірних, які прибули самостійно з Риму та околиць без попереднього запису, загальна сума присутніх, згідно підрахунків служби охорони базиліки св. Петра, склала понад 5,5 тисяч осіб.

 

«Сьогодні ми звершуємо різдвяну Божественну Літургію у найбільшій святині світу, у самому серці християнства, щоб Христа, що народжується, славити нашими колядами, тут, у базиліці св. Верховного Апостола Петра, та по богослужінні колядуватимемо на його площі, де цього року встановлено різдвяну ялинку з України», – зазначив під час проповіді владика Діонісій.

 

«Пройшла довга історія людства від часу, коли Христос народився. Він народився у бідній стаєнці, не у теплоті домівки, чи пишної палати. Тут де ми сьогодні знаходимося - похований св. Апостол Петро, звичайний рибалка, якого Ісус Христос покликав і поставив його провідником Церкви. Спершу поховали його тут у звичайному гробівці, а сьогодні на ньому майорить найбільша святиня світу. Як цікаво міняється історія світу. Коли Христос народився, керував могутньою римською імперією кесар Август. Сьогодні цієї імперії більше не існує. Залишилися тільки руїни. Згодом постали інші могутні царства і вони попадали. Створилися союзи країн і вони розпадаються, надходить час кризи. Споруджувалися великі святині, їх будували і оздоблювали найкращі майстри світу, і багато з цих святинь сьогодні пустопорожні. Проте Ісус Христос залишається той самий. Той самий у Римі, той самий в Україні, той самий в Азії чи Африці. Той самий учора, сьогодні, і назавжди» (Читати повну версію проповіді).

 

Наприкінці Святої Літургії з привітальним словом до паломників звернувся представник Апостольської Столиці, архиєпископ Кальканьйо, який уділив усім присутнім архієрейське благословення. Після завершення Служби Божої прибулих з різних міст Італії привітав пасторальний координатор о. Марко Ярослав Семеген: «… Апостол Павло каже: “За все дякуйте Господеві”. Прикінці цієї Євхаристії, нашої спільної молитви, яку ми з вами так чисельно сьогодні занесли перед престол Всевишнього, дякуємо Богові за благодать, за ласку, що ми молимося тут, на гробі Верховного Апостола Петра. На гробі того, кому Христос поручив владу в Церкві. Ми молимося в храмі де моляться намісники Христові, наступники Апостолів – Вселенські Архієреї. Ми молимося тут, де в ці дні є частинка України – українська ялинка, яка так гарно прикрашає у ці різдвяні дні площу св. Петра і творить міст між Україною та Італією. Я вітаю сьогодні всіх вас, дорогі паломники з різних міст Італії, вітаю вас дорогі матері, батьки, брати і сестри, вітаю усіх вас, кого Боже провидіння заради добра своїх родин, завело в цю землю, яку часто називаємо чужою, але мусимо теж сказати, що гостиною водночас для нас».

 

Після цього до присутніх з вітальним словом звернувся монсеньйор Пієр Пауло Феліколо, директор «Мігрантесу» Римської архидієцезії, запевняючи усіх українців Італії у тому, що Церква завжди надаватиме ім підтримку, та дякуючи за духовний та культурний обмін та працю, яку українці виконують в Італії.

 

Насамкінець священнослужителі разом з хором процесійно перейшли до бічного престолу Святого Василія, де спочивають мощі святого Йосафата, щоб віддати молитовну шану украінському святому, який спочиває у головній католицькій святині світу.

 

Після цього багато численні українські паломники зібралися на площі святого Петра перед різдвяною ялинкою та вертепом де ще довго лунала українська коляда.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії