//

Відбулась міжнародна партнерська конференція «25 років після Чорнобиля»

В Мінську з 17 по 20 квітня проходила Міжнародна партнерська конференція «25 років після Чорнобиля». У форумі взяли участь понад 400 представників благодійних організацій, чия діяльність зосереджена на подоланні соціальних і екологічних наслідків Чорнобильської катастрофи, а також ліквідатори та переселенці із заражених районів. Конференція зібрала представників Білорусі, України, Німеччини, Бельгії, Франції, Великобританії, Ірландії, Італії, Нідерландів, Польщі та інших країн Європи.

 

Присутніми були представники уряду та парламенту республіки Білорусь та інших європейських держав, а також найвища церковна ієрархія, зокрема, Митрополит Мінський і Слуцький, Патріарший Екзарх всієї Білорусі Філарет, Митрополит Мінсько-Могилевський архієпископ Тадеуш Кондрусевич (Римо-Католицька Церква) та чисельне духовенство. У день відкриття конференції відбулося закладення символічного каменю в основу «Майстерні майбутнього», яка має стати консультаційним центром з питань енергозбереження та відновлювальних джерел енергії, які є екологічно безпечною альтернативою ядерній енергетиці. Також в цей день відбулось екуменічне богослужіння та виголошена спеціальна молитва за постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Робочі засідання конференції проходили у 8 робочих секціях, серед яких: «Чорнобиль як загальноєвропейський виклик», «Свідки згадують», «Перспективи співпраці у сфері медицини», «Освіта у сфері енергоефективності та поновлювальних джерел енергії» та «Діалог європейських церков для збереження створіння».

 

В останній згаданій секції вступну доповідь на тему «Відповідальність за створіння – 25 років після Чорнобиля» виголосив керівник Бюро з питань екології Української Греко-Католицької Церкви, д-р Володимир Шеремета. В рамках праці секції була також проведена презентація екологічного інформаційно-освітнього проекту – сайту екологічного бюро УГКЦ під назвою «Відповідальність за створіння».

 

На завершення конференції презентовано «Звернення до нащадків», в якому присутні на конференції ліквідатори аварії на ЧАЕС застерігають про те, що атомна енергетика є джерелом енергії, небезпечним для життєдіяльності людства і навколишнього середовища, а також благають визволити людство від небезпеки майбутніх Чорнобилів чи Фукусім.

 

Одним із основних висновків учасників конференції є те, що Чорнобильська катастрофа - це всесвітній виклик і її досвід має бути максимально використаний для того, щоб ніколи не повторилась подібна трагедія.

 

Звернення до нащадків

В рамках Міжнародної партнерської конференції «25 років після Чорнобиля» ліквідаторами наслідків аварії на ЧАЕС було прийняте спеціальне «Звернення до нащадків» текст якого подаємо без скорочень:

Ми, ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи, “Забуті спасителі Європи”, які ризикуючи своїм життям і здоров’ям, спасли в 1986 році планету Земля.

Вибух на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС розділив наше життя на два періоди: до аварії і після неї. За 25 років внаслідок Чорнобильської катастрофи пішли з життя понад 200 тисяч ліквідаторів, стільки ж стали інвалідами Чорнобиля. Прогресує захворюваність ліквідаторів, їх дітей, людей, які проживають на радіоативно забруднених територіях.

Дзвін Чорнобиля прозвучав в 1986 році, дзвін Фукусіми – 25 років опісля.

Атомна енергетика є джерелом енергії, небезпечним для життєдіяльності людства і навколишнього середовища.

Ми, ліквідатори Білорусі, Росії, України, Молдови, Литви, настійливо просимо Вас зробити все від можливе, щоб люди більше не страждали – ні в Чорнобилі, ні в Фукусімі, ні в будь-якому іншому місці на Землі, і щоб нікому і ніде не прийшлося повторювати наш подвиг.

Ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС

Мінськ, до 26 квітня 2011 р.

 

Джерело: www.ecoburougcc.org.ua