//

Відбудеться перенесення мощів св. Йосипа Більчевського

За участі високоповажних гостей, а також при участі закордонної преси та телебачення відбудеться перенесення мощів св. Йосипа Більчевського.

 

 

19 квітня у Львові відбудеться процесійне перенесення мощів св. Йосифа Більчевського, Архієпископа Львівського з місця його поховання на Янівському цвинтарі до крипти в Митрополичій базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії.

 

 

Цей святий, поруч з покровителем Львівської Архідієцезії, зробив вагомий внесок у розвиток Церкви, котрий будучи Митрополитом Львівським латинського обряду, став свідком жертовної любові. В давнину таких свідків віри вшановували будуючи на їхніх могилах базиліки, щоб миряни мали більшу можливість, перебуваючи в храмі Божому, віддавати їм пошану, а також за їх заступництвом випрошувати перед Богом потрібні благодаті. На Янівському кладовищі Львівська Архідієцезія не має такої можливості. Дбаючи про духовний зріст віруючих Католицької Церкви, прийнято рішення про перенесення мощів Святого Йосифа Більчевського до духовної столиці Львівської Архідієцезії, котрою являється Митрополича базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії у Львові.

 

Відповідний дозвіл на перенесення 18 березня 2011 року надав Виконавчий комітет Львівської міської ради. Урочисте перенесення мощів очолить Архієпископ Едвард Новак, бувший секретар Конгрегації у Справах Беатифікації і Канонізації.

 


ПРОГРАМА:

10:00 - Молебень на Янівському кладовищі (вул. Шевченка);

10:15 - Урочиста процесія з мощами Святого Йосифа Більчевського вулицями Львова (Шевченка, Городоцька, пр. Свободи, Беринди, пл. Катедральна);

12:00 - Свята Меса у Львівському Катедральному Соборі.

 

Журналісти, які бажають висвітлити цей захід, за додатковою інформацією можуть звертатися:

о. Петро БУРИШ

+38 (097) 744 60 03,

 

Костянтин ЧАВАГА

+38 (097) 476 50 18.


БІОГРАФІЯ:

Св. Йосиф Більчевський народився 26 квітня 1860 р. у Віламовицях в Польщі. 6 липня 1884 р. після закінчення духовної семінарії був висвячений на священика. У 1886-1888 рр. навчався на богословських факультетах у Відні, Римі, Парижі та Польщі. У 1890 р. захистйив докторську дисертацію у Ягелонському університеті у Кракові. З 1890 р. був професором догматичного богослов’я, пізніше деканом богословського факультету, а з 1900р. займав посаду Ректора Львівського університету. 20 січня 1901 р. Святіший Отець Лев XIII призначив Йосифа Більчевського Архієпископом Митрополитом Львівським. На єпископа був висвячений у Львівській латинській катедрі Успіння Пресвятої Діви Марії. Помер 20 березня 1923 р. у Львові.

 

Святіший Отець Йоан Павло II під час свого візиту до України 26 червня 2001 р. у Львові проголосив Йосифа Більчевського Блаженним, а 23 жовтня 2005 р. у Ватикані Святіший Отець Бенедикт XVI канонізував його, зарахувавши до лику святих Вселенської Католицької Церкви.

 

Джерело: rkc.lviv.ua