//

Від імені Церкви прошу у вас вибачення, – папський представник до жертв зловживань в Ірландії

Під час візиту до Ірландії в якості папського представника на 50-ий Міжнародний Євхаристійний Конгрес в Дубліні кардинал Марк Уелле зустрівся в санктуарії в Лоух-Дерг з групою жертв сексуальних зловживань, які скоїли представники ірландського духовенства.


Після двогодинної розмови з ними канадійський кардинал розповів журналістам, що він «глибоко зворушений» і запевнив, що розповість Бенедикту XVI про цю бесіду, коли повернеться до Ватикану. Дводенне паломництво (12 і 13 червня) було формою покути за ці гріхи Церкви в Ірландії, а також проханням до Бога і жертв про прощення за них. Про це кардинал Уелле говорив у проповіді під час Служби Божої, яку відправив у вищезгаданому храмі. «Впродовж останніх десятиліть нам стало відомо як багато болю і розпачу викликали ці зловживання у тисячі жертв. Ми також переконались, що реакції на ці злочини зі сторони певних представників церковної влади часто були невідповідними і недостатніми, щоб стримати ці злочини, попри чіткі вказівки, що містяться у Кодексі канонічного права», – говорив кардинал Уелле.


Він розповів, що Святійший Отець попросив його, як свого представника на Конгресі, здійснити паломництво до цього місця і там просити Бога про «прощення за часи, коли члени Церкви сексуально використовували дітей, і не лише в Ірландії, але і в усій Церкві».


«Від імені Церкви я ще раз прошу вибачення у всіх жертв, з якими я мав нагоду зустрітися в Лоух-Дерг», – зазначив ватиканський єрарх. Він пригадав слова Папи з його листа до католиків Ірландії (від 19 березня 2010 року) про те, наскільки важко вибачити чи примиритись з Церквою, а також його прохання, щоб жертви зловживань не втрачали надії. За словами кардинала, трагедія сексуальних зловживань неповнолітніми, особливо зі сторони представників духовенства, «є джерелом великого сорому та великого скандалу».


В зустрічі з кардиналом взяла участь група представників жертв зловживань – тепер дорослих чоловіків і жінок. Як повідомляється у комюніке єпископату Ірландії, розмова тривала понад дві години, під час яких кожна особа розповіла про свої особисті пережиття і подальшу життєву долю.


50-ий Міжнародний Євхаристійний Конгрес проходить в Дубліні з 10 по 17 червня під гаслом «Євхаристія: Спільність з Христом та між нами». Особистим папським посланцем на цю визначну церковну подію є префект Конгрегації єпископів кардинал Марк Уелле.


За матеріалами wiara.pl