//

Вертеп – спосіб євангелізації на Вінничині

2 лютого у храмі Покрова Пресвятої Богородиці, УГКЦ, м. Вінниці, з ініціативи Вінницького осередку Пласту НСОУ, відбулася зустріч, присвячена вшануванню пам’яті юнаків, що загинули у 1918 році в боях під Крутами, захищаючи рідну країну. Найперше всі молилися панахиду за полеглих, роздумуючи, що тодішні студенти і школярі мали у серці те, що не вмирає, – любов до Батьківщини, любов, якою їх наділив Господь, завдяки якій вони не вагаючись йшли на смерть.


Власне, потім відбувся перегляд документального фільму про крутян «Молода кров», в основі якого покладено історичні розвідки, колись приховані у архівах, оцінки сучасних істориків. Повʼязав панахиду і фільм грунтовною розповіддю про Крути пластун-прихильник Євген Бойко, історик за освітою. Серед присутніх були такі, хто вперше почув про українську трагедію.


Наприкінці вечора, парох церкви Св. Покрови, запропонував запланувати на майбутнє та здійснити спільну поїздку в Крути, щоб усім там помолитись та на власні очі побачити курган, що колись насипали вдячні українці, музей розташований у вагонах, що містить багато цікавої інформації... просто побувати там, де сталася коротка, але така важлива для нас, сучасників, подія. Трагічна, але велична. Вічна памʼять крутянцям! Памʼятаймо про Крути!


Вінницький осередок Пласту НСОУ дуже вдячний отцям Воплоченого Слова за співпрацю, за надане приміщення, технічні засоби і духовну підтримку.

 

Вінницький осередок Пласту НСОУ