//

Візит Екзарха Луцького до Казахстану

З 15 по 24 травня в Казахстані на запрошення Апостольського Делегата для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії митрофорного протоієрея Василя Говери перебував Екзарх Луцький, Владика Йосафат (Говера). Головним моментом перебування владики в Казахстані була участь в святкуваннях 10 річниці освячення храму Святих Верховних Апостолів Петра і Павла в Павлодарі, яке 20 травня 2001 року здійснив Владика Василій І. Медвіт, ЧСВВ, тодішній Апостольський Візитатор для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії.

 

15 травня в тимчасовій каплиці під римо-католицьким храмом, де тимчасово збираються місцеві греко-католики на богослужіння, Владика Йосафат очолив Літургію у співслужінні з адміністратором парафії о. Олегом Здреником. Цього ж дня в приміщенні Апостольської нунціатури відбулася зустріч Владики Йосафата та отця Василя з Апостольським Нунцієм в Казахстані Архиєпископом Мігелем Маурі Буендіа. Також владика Йосафат оглянув будову греко-католицького храму в столиці Казахстану.

 

В понеділок Архиєрей вирушив до Караганди і відвідав Спаськ, де розташовані пам’ятні знаки жертвам тоталітарного режиму на місці радянського концентраційного табору, також оглянув приміщення нового музею жертв політичних репресій в Долінці, який зроблено з колишнього будинку управління Карлагу. 31 травня планується офіційне відкриття музею. Одночасно в Долінці владика помолився біля пам’ятника Блаженному священномученику Олексію Зарицкому, де в тюрмі помер о. Олексій.

 

В середу, Владика вирушив до Сатпаєва, біля Джезказгану, де знаходиться греко-католицька парафія святого пророка Іллі. Ввечері в храмі, де не зважаючи на будний день, зібралося багато парафіян, був відслужений акафіст, після чого Владика Йосафат виголосив проповідь. В четвер на зворотній дорозі владика відвідав пам’ятник у Кенгірі, який споруджений на місці братських могил сумнозвісного табору.

 

В суботу, в Караганді в храмі Покрова Пресвятої Богородиці єпископ очолив Архиєрейську Літургію у співслужінні з отцем Василем та о. Іваном Чижиком, сотрудником парафії.

 

Після завершення Літургії вирушили до Павлодару, щоб прийняти участь в ювілейних святкуваннях. В суботу ввечері всі гості мали можливість спробувати чудового традиційного казахського блюда бешбармак, приготовленого місцевим казахом, добрим товаришем наших священиків та спробувати свіжого кумису.

 

У неділю, зранку Екзарх Луцький, очолив Архиєрейську Літургію в храмі Верховних Апостолів Петра і Павла, у якій прийняв участь Владика Атанасій Шнайдер, Єпископ-помічник астанинської римо-католицької єпархії, о. Василь Говера з Караганди, о. Олег Здреник з Астани, о. Ярослав Головчук, адміністратор парафії в Павлодарі, о. Іриней Бабинець, ЧСВВ з України, перший настоятель парафії в Павлодарі та о. Віктор з місцевої римо-католицької парафії. На службі були присутні парафіяни, гості з Караганди та Астани, вірні римо-католицької церкви, представники держави, українського культурного центру. На кінець служби гості та деякі представники громади отримали пам’ятні грамоти з нагоди 10 річниці освячення храму. Також були висловлені подяки спонсорам, дякуючи яким був збудований храм, в першу чергу подяка була направлена пану Івану Буртику зі США, який допоміг знайти гроші на будову храму в Павлодарі.

 

Після завершення Літургії біля храму відбувся святковий концерт, який приготував хор українського товариства імені Тараса Шевченка.

 

До Павлодару з нагоди святкування була привезена з Караганди копія чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері, де всі вірні могли підійти і помолитися перед цим образом, випрошуючи в Богородиці всі необхідні ласки.

 

У вівторок зранку візит Владики Йосафата завершився і він вилетів до Києва.

Прес-служба УГКЦ в Казахстані

Джерело: www.ugcc.org.ua