//

Верона: ІІ Фестиваль соціальної доктрини Церкви

Від 14 до 16 вересня 2012 року в італійському місті Вероні відбуватиметься ІІ Фестиваль соціальної доктрини Церкви. «Криза, суть та орієнтири: необхідність відмінної думки», – такою є тема ініціативи, яка ставить перед її учасниками завдання сприяти обмінові думками між тими, які, черпаючи натхнення з навчання Церкви, намагаються діяти з відповідальністю в актуальній фінансово-економічній ситуації.

 

Обговорення головної теми відбуватиметься у світлі енцикліки Папи Бенедикта XVI «Caritas in veritate» навколо трьох основних точок: важливість вивчення причин теперішньої кризи, її суті та необхідність ясності в критеріях її пояснення.

 

Вихідною точкою, зазначають організатори у повідомленні з нагоди представлення події, є загальне переконання у тому, що ситуація дійшла до кінцевої точки, і далі так тривати не може. Бо якщо нічого не змінювати, існує дійсна загроза впасти у прірву. Це й означає згадана у темі «необхідність відмінної думки», потреба оновленого погляду на речі. Це нове мислення означає формування економіки, яка б служила людині, а не навпаки, економіки, якій служить людина. Чи можна припустити розвиток, вільний від особистих та групових інтересів, який відповідатиме гідності людині та зменшуватиме нерівність? Відповідь на це запитання вимагає утвердження ідеї про те, що без цінностей та етики можна чинити так, щоб мати більше, але не можна бути задоволеним собою та світом, який нас оточує. Тож мова йтиме про економіку та суспільство, які мають на меті вчинити кращими життя, працю, взаємодопомогу та співжиття. А все це – черпаючи натхнення з принципів, виражених у соціальному вченні Церкви, адже для того, щоб правильно відчитати сучасність та розвивати справедливіше суспільство, потрібно визнати за кожною людською особою її трансцендентний та стосунковий вимір, її центральну роль та гідність.

 


Джерело: Радіо Ватикан