//

Великоднє інтерв'ю Глави УГКЦ

«Свого часу князь Володимир, коли вирішив стати християнином, коли запропонував християнську віру киянам – зробив цивілізаційний вибір у бік християнської Європи. Це був європейський вибір рівноапостольного Володимира. І першим плодом цього вибору було те, що князь Ярослав Мудрий став тестем Європи. Таким чином не тільки князі, а й культура Київської Русі почала розвиватися як європейська християнська культура». Про це сказав  Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у великодньому інтерв’ю 5-му каналу, відповідаючи на запитання, як Греко-Католицька Церква визначає цивілізаційний напрямок руху України: на Схід – у православно-екумейний під назвою «Митний союз» – чи на європейський протестантсько-католицький Захід.

 

 

 

Предстоятель Церкви висловив спостереження: «Якраз цього року, можливо, за таким дивним збігом обставин, хоча я думаю, що це Божа воля, ми святкуватимемо 1025-річчя Хрещення Русі-України й саме на цей рік припадає період історичного вибору щодо нового входження України в європейську сім’ю народів». Він вважає, що коли сьогодні хтось думає, куди йти – це «штучний, спокусливий голос».

 

«Повторімо сьогодні в нашій країні той самий вибір у бік Європи, який зробив був князь Володимир. Коли хтось хоче використовувати православну Церкву як засіб для якоїсь геополітичної боротьби, тоді він завжди забуватиме коріння. Гадаю, що всі Церкви Київської традиції повинні відкрити для себе, що їхньою матірною Церквою є Церква Константинополя. І таким чином ми побачимо, в який бік князь Володимир скерував вектор християнського пошуку й звідки світло Євангелія прийшло на наші землі», - наголошує Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ