//

Великобританія: англікани не згодні з єпископством жінок

Синоду Англіканської церкви у Великобританії не вдалося досягти згоди щодо єпископських свячень жінок. Голосування з цього питання повинне було відбутися вчора, але в останній момент прогресивне крило Синоду відкинуло компроміс з англіканськими традиціоналістами.

 

Компроміс передбачив, що парафії, які не згодні з послугами "єпископок", будуть мати в розпорядженні свого єпископа консерватора. Пасторки, які привласнили собі право виконувати функції єпископа визнали, що це не прийнятно. Вони мусіли б власною владою делегувати єпископа тим, хто взагалі не визнає їхнього служіння.

 

В досягнення компромісу до кінця вірив настоятель Англіканської церкви, архиєпископ Роуен Вїльямс. Він визнав, що створення бюро "єпископок" створює серйозні проблеми у відносинах з Католицькою Церквою. "Ми знаємо, і нам прикро за це", - вибачився заздалегідь архієпископ Кентерберійський.

 

На його думку, кращі моменти в католицько-англіканських відносинах закінчилися. Вони припали на кінець шістдесятих років, коли здавалося, що об'єднання двох церков знаходиться дуже близько. "Ці часи не повернути", - говорить глава англікан. На його думку, незважаючи на розрив, що збільшується між двома Церквами, можна поліпшити особисті відносини між їхніми настоятелями. І його думка є єдиною причиною для екуменічного оптимізму.

 

За матеріалами radiovaticana.org