//

Велика Субота у римо-католиків

Вершиною Пасхального Тридення є літургія Пасхальної Вігілії, яка відбувається у Велику Суботу після заходу сонця. Після народження Христа у віфлеємському вертепі ангел з неба взивав людей до радості. У Велику Суботу людина взиває ангелів у величному гімні Екзультет до радості з Воскресіння Господнього.

 

Вся Церква, оголошуючи Перехід Господа із смерті до життя в прославленому тілі, спасенну подію, що стосується всіх людей, – радується, співаючи багаторазово Алілуя і взиваючи кожного віруючого до радісного прославлення Бога.

 

В Пасхальному посланні, званому «Екзультет», яке співає священик на початку літургії чуємо, що ніч пасхальна – це та сама ніч, в яку колись наших батьків, синів Ізраїля, Господь вивів із Єгипту та пройти дозволив сухою ногою через Червоне море. Це та сама ніч, що стовпа вогняного світлом розсіяла темряву гріха, а тепер ця сама ніч всіх віруючих у Христа по всій землі звільняє від зіпсуття язичницьким життям і мороку гріхів, повертає благодать та збирає у святих спільноті. Власне цієї ночі Христос, подолавши пута смерті, як переможець вийшов із відхлані. (Exultet)

 

Християни святкують Пасху на подобу єврейської Пасхи, але у центрі її є вже не подія Виходу Ізраїльського народу з Єгипетської неволі і перехід через Червоне море, а перехід Ісуса Христа зі Смерті до Воскресіння. Він є істинним Агнцем, кров'ю котрого освячуються домівки вірних (Exultet).

 

У цю пасхальну ніч вся Церква чуває, перебуває на молитві та слуханні Божого Слова. Пасхальне нічне чування є найбільшим святом християнської спільноти, є серцем літургійного року.

 

Воскресіння Христа спонукає християн до проголошення всьому світові Доброї Новини. Однією з форм сповідання віри у Воскреслого Господа є резурекційна процесія. «Резурекціо» з латинської означає воскресіння. Вірні виходять назовні, щоб спільно дати свідоцтво про свою віру у Воскресіння Христове.

 

На чолі процесії йде хрест з червоною єпітрахиллю, яка символізує перемогу Ісуса-Царя над владою смерті, та фігура Воскреслого Господа. Серцем процесії, є Христос у Пресвятій Євхаристії. Пісні, які співаються під час процесії, виявляють віру у Воскресіння Христове — вони лунають як заклик приєднатись до пасхальної радості Церкви.

 

Католицький Медіа-Центр