//

Велика справа задля єдності християн у проекті Скали-Подільської – НЕХАЙ РІЗДВО ХРИСТОВЕ ОБ’ЄДНАЄ НАС!!!

24 грудня 2011 р. Б. відбулася довгоочікувана подія духовного єднання жителів та гостей Скали-Подільської.

 

Метою заходу було об’єднати на духовному рівні усіх присутніх на святі, показуючи любов один до одного, незважаючи на приналежність до тієї чи іншої конфесії, показ і напрямлення у правильне русло поведінки справжнього християнина.

 

Щира молитва на святковій Різдвяній месі з нагоди Католицького Різдва в костелі зібрала трьох священиків селища: о.Василя Германюка (УГКЦ), о.Володимира Строгуша (РКЦ) та о.Іллю Негіра (УПЦКП). Спільно прославляючи Бога отці привітали один одного славним поцілунком миру. Опісля, взявши з собою Благодатний єрусалимський вогонь всі вирушили на місце відкриття Різдвяної ялинки.

 

Святкова програма розпочалася з привітального слова голови селищної ради Любомира Йосиповича Черепія, який дбає про єдність та спокій жителів Скали-Подільської та благословення духовенства – о.Василя Германюка і о.Володимира Строгуша. Святковий настрій забезпечувався чудовим співом колядок громад греко-католицької та римо-католицької церкви, а також молоді з Мельниці-Подільської. Прославляли дитятка Ісуса своїм віншуванням і діти, прихожани православної церкви. Про звукове оформлення подбав оргкомітет селищної ради, задіянням театрального гуртка Будинку Культури.

 

Всі присутні під проводом отця Василя Германюка змовили подячну молитву за прожитий рік та просили у молитві благословення на наступний Новий 2012 рік Божий, просили у Господа опіки, адже розуміють, що без опіки Господа всі старання і побажання одні одним є марними.

 

Співпраця місцевої влади і духовенства свідчить про повагу і турботу про людей. Головний спонсор свята Шашкін Володимир Анатолійович приєднався до привітального слова і зазначив, що дуже приємним є поєднання урочистого відкриття ялинки із релігійним святом, адже основна мета проведення проекту – прославити Бога спільно, не враховуючи належність до певної конфесії.

 

Присутні мали нагоду на невеличкому ярмарку зігрітися у цей морозний і справді зимовий вечір гарячим чаєм та вином, скуштувати теплої куті, пампушок, українського борщу, поласувати різноманітними випічками й солодощами за рахунок жертводавців парафії УГКЦ Скали-Подільської. В знак подяки присутні складали матеріальні пожертви у скриньки на будівництво греко-католицької церкви у селищі.

 

Приємно було споглядати виставку рукоділь дитячого парку, які можна було придбати як пам’ятку проведення цього глибоко історичного міжконфесійного празнику.  Всю виручку від проданого діти та їх керівник – Валентина Стефина пожертвували у скриньку на будову храму.

 

Кульмінацією свята став запуск понад сотні небесних ліхтариків. Кожен присутній брав участь у їхньому запалюванні єрусалимським вогнем миру. Підняття вгору Благодатного вогню, велика кількість палаючих ліхтариків на нічному небі – це краса, яку описати дуже важко. Всі присутні аніскільки не пошкодували, що прийшли і побачили це надзвичайне видовище. Запалювали небесні ліхтарики і малеча, і люди похилого віку, представники влади, і простого населення, прихожани греко-католицької, римо-католицької та православної парафій. Дух єднання відчувався на святі вповні.

 

Ми щиро дякуємо всім жертводавцям, які спричинилися до проведення цього свята зокрема Надії Тарасівні Маковській, яка дбала про тепло свята у оформленні ярмарку, а особливо ініціатору ідеї та організатору – отцю Василю Германюку, який вкотре виявляє і підтверджує свою небайдужість до духовного життя населення Скали-Подільської, а особливо молоді.

 

Дякуємо Господу Богу за те що дбає про нас, подарувавши ідеальну святкову погоду при якій запуск небесних ліхтариків відбувся у як-найкрасивіший спосіб. Цим Господь показав Своє благословення у цій великій праці задля єдності всіх християн: «І буде одне стадо і Один Пастир» (Євангеліє від Івана 10 глава, 16 стих).

 


Стаття парафіянки УГКЦ Скали-Подільської
Олесі МОСКАВЛЮК