//

Вчитися любові у школі святих

Промовляючи у середу, 6 квітня 2011 р., до кількох десятків тисяч паломників, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на загальній аудієнції, Папа Бенедикт XVI представив постать та духовні дари однієї з найвідоміших, та, мабуть, найулюбленіших святих – святої Терези з Лізьє, відомої також як Тереза від Дитятка Ісуса та «мала Тереза». Вона прожила лише 24 роки наприкінці ХІХ століття, ведучи просте та приховане життя, але після смерті та оприлюднення її праць стала всесвітньовідомою, а Папа Іван Павло ІІ у 1997 році проголосив її Учителем Церкви.

 

Душа, закохана в Христа та сповнена любові до всіх людей, яка просвітила Церкву своєю глибокою духовною спадщиною. Так Бенедикт XVI підсумував життєвий шлях цієї кармелітської монахині, переплітаючи розповідь про її життя з уривками її автобіографічного твору «Історія однієї душі». «Це книга, – сказав він, – яка зазнала великого успіху, була перекладена різними мовами та поширилася в усьому світі.

 

Хочу запросити вас, – вів далі Папа, – наново відкрити цей малий, і, водночас, великий скарб, що є в усій повноті пережитим світлим коментарем Євангелія!» Святіший Отець додав, що ця книга – це історія Любові Бога і до Бога, про яку розповідається з такою простотою та свіжістю, що вона нікого не залишає байдужим. «Але якою є та Любов, яка заповнила усе життя святої Терені, від дитинства аж до смерті? – запитував Бенедикт XVI, відповідаючи, – Дорогі друзі, ця Любов має обличчя, має Ім’я, це – Ісус!»

 

Відкривши ще в дитинстві силу своєї любові до Розп’ятого Христа, Тереза вступила до кармелітського монастиря у рідному Лізьє, розуміючи монаше життя як завдання бути «Ісусовою обручницею та матір’ю душ», а в день складення обітів вона написала молитву, що виявляє спрямування всього її життя: вона «просить Ісуса про дар Його безмежної любові, просить бути найменшою, а особливо – про спасіння всіх людей».

 

Папа пригадав, що свята Тереза мала слабке здоров’я, а свої страждання поєднувала з Христовими муками та терпінням Матері Божої, Яка стояла під хрестом. Вона вмерла зі словами на устах: «Мій Боже, люблю Тебе!», що, за словами Святішого Отця, є ключем до розуміння усього її навчання. Він додав, що також і ми, разом з цією святою, «повинні вміти щодня повторяти Господеві, що хочемо жити любов’ю до Нього і до ближніх, вчитися в школі святих всеохоплюючої справжньої любові».

 

Бенедикт XVI звернув увагу на те, що свята Тереза «з покорою і любов’ю, з вірою і надією» неустанно заглиблювалася у Святе Письмо, яке відкриває нам таїнство Христа. В Євангелії вона відкривала, передовсім, Ісусове милосердя, а її шлях святості освітлювали довір’я та любов, завдяки чому вона могла й інших провадити за собою «малою дорогою довіри та любові, дорогою духовного дитинства».

 

Джерело: Радіо Ватикан