//

Вчинок Брейвіка не має нічого спільного з християнством

Дії норвезького терориста не мають найменшого закорінення в християнстві. Однак жодною релігійною приналежністю не можна виправдати такого величезного і безглуздого насильства. Так апостольський нунцій в Норвегії прокоментував спробу місцевої поліції охарактеризувати Андерса Бревіка Берінга як "християнського фундаменталіста". Про ситуацію в Норвегії після кривавих нападів Архиєпископ Еміль Поль Черріг говорив в інтерв'ю італійській інформаційній агенції SIR.


Він висловив переконання, що божевільний вчинок Брейвіка не буде мати послідовників, тому що, як він зазничив, він переходить всі межі здорового глузду. "Вбивство людей в ім'я ідеї або збоченої ідеології ніколи не стане вирішенням реальних проблем", – сказав єрарх. Крім того, він нагадав, що насильства ніколи і ніде не можна чинити в ім'я Бога. "Це зрозуміле послання Церкви. Я переконаний, що всі релігії, більш ніж коли-небудь, покликані бути знаком єдності всіх людей", – заявив апостольський нунцій в Норвегії. Він зазначив, що визначенням "релігійний фундаменталіст" часто намагаються виправдати екстремізм, життєві поразки або відсутність будь-якого бачення майбутнього.

 

Ватиканський дипломат також висловив упевненість в тому, що кожен, хто дійсно вірить, не може стати інструментом насильства або терору. З окресленням норвезького терориста терміном "християнський фундаменталіст" полемізує декілька днів Массімо Інтровінье. Цей італійський соціолог релігії є водночас представником ОБСЄ у боротьбі з расизмом і дискримінацією щодо християн. Інтровінье зазначає, що погляди Брейвіка сповнені протиріч. Брейвік був прихильником абортів, належав до масонів, а більшість його думок була натхненна не стільки християнством, як ненавистю до ісламу.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie