//

Вчені на захисті гідності людського ембріона

На захист гідності людського ембріона, а також проти можливості патентування стовбурових клітин ембріонів виступили провідні європейські вчені.

 

Група з 15 професорів медицини, генетики, біотехнології, біоетики, мікробіології та права написала листа до наукового журналу "Nature" у зв’язку розглядом Судом Європейських Спільнот питання про допустимість патентування стовбурових клітин людини. У статті зазначено, що тотіпотентні клітини, тобто здатні стати у повноті людською істотою, необхідно юридично визначити як людські ембріони. З огляду на це, як і людські ембріональні стовбурові клітини, вони повинні бути виключені з можливості патентування. Йдеться про стовбурові клітини, які зберігають здатність різностороннього диференціювання   на більш пізніх стадіях онтогенезу або протягом життя організму. У той же час учені зазначили, що у регенеративній медицині є альтернатива використання стовбурових клітин, отриманих від дорослих осіб або новітньої технології перепрограмування клітин, прийнятна як з наукової, так і з етичної точки зору.

 

Дослідники з Іспанії, Франції, Аргентини, Португалії, Коста-Ріки та Італії нагадав, що на основі даних знань початок  життєвого циклу людської істоти пов'язаний з формуванням її унікальної генетичної ідентичності, матеріалізованої в коді ДНК, що містить спадщину кожної окремої людини. Вона поєднується із заплідненням статевих клітин, що призводить до утворення зиготи, яка є першим фізичним проявом людської істоти. Отже, запліднення є єдиною подією з помітним біологічним значенням, що визначає межі початку людського життя, – підкреслюють науковці.

 

Водночас метою впорядкування термінології вказують, що термін "людський ембріон" відноситься до ранньої стадії розвитку людини, до 8 тижня життя. Далі говоримо про плід. Цей процес відбувається безперервно, а розвиток людини має специфічний характер, притаманний людині. Запліднення становить початок біологічного існування людини, яка піддається процесу розвитку. Таким чином, ембріон людини на кожному етапі розвитку слід розглядати як людину, а не як "потенційну людську істоту", – наголошують автори листа. Одним з них є професор Алан Лежен, син професора Жерома Лежена, першого президента Папської Академії "Pro Vita", кандидат на винесення на вівтар. 28 червня 2007року в Парижі розпочався його беатифікаційний процес.

 

За матеріалами wiara.pl