//

Важкі питання. Що означають слова Ісуса "не давайте святого псам, і не кидайте перлів перед свинями"?

ПИТАННЯ: Що означають слова «Не давайте святого псам, і не кидайте перлів перед свинями»? Чи гріх не говорити правду, якщо відкривати її небезпечно?

ВІДПОВІДЬ: У Євангелії від Матея Ісус просить: «Не давайте святого собакам – вони накинуться і розірвуть вас. Не сипте перлів перед свинями – вони розтопчуть його ногами».

 

Згідно з тлумаченням Блаженного Августина і святого Томи Аквінського, під святим тут маються на увазі таємниці віри і Таїнства. Їх треба давати тільки тим, хто готовий прийняти їх. Інакше вони можуть стати предметом осквернення і висміювання.

 

Мова не про те, хто гідний, а хто ні, – самі християни далеко не завжди гідні приймати Святі Таїнства. Йдеться про передумови до того, щоби прийняти і зрозуміти ці таємниці віри.

 

Якщо таких передумов немає, то, як говорив святий Августин, потрібно більше говорити про цих людей з Богом, ніж з цими людьми – про Бога. Іншими словами: треба більше молитися, ніж проповідувати, тому що вони ще не готові до нашої проповіді.

 

Друга частина запитання: «Чи гріх не говорити правду, якщо відкривати її небезпечно?»
Не тільки не гріх, але іноді це необхідність. Разом з тим, в жодному разі неприпустимо говорити неправду або напівправду. У таких випадках можна використовувати вислови, які показують наше небажання відповідати або зачіпати деякі теми.

 

За матеріалами: radiovaticana.va