//

Важкі питання. Протестанти і апостольське спадкоємство

ПИТАННЯ: «Що значить« апостольське спадкоємство»і чому його не можуть мати протестанти? Які відносини між католиками і Свідками Єгови?»

 

ВІДПОВІДЬ: Тут у нас два різних питання.


По-перше, неправильно говорити, що протестанти «не можуть мати апостольського спадкоємства». Просто вони вважають цей аспект зайвим, оскільки, згідно з їхнім ученням, Таїнства позбавлені найголовнішого їхнього ефекту – передачі Божественної благодаті. Згідно з цим вченням, навіть після Христового пришестя людина глибоко зранена у своїй природі, і її справи також глибоко пошкоджені. Отже, людина рятується не освячуючою благодаттю, а тільки вірою в Христа: тому що через Його жертву Бог врятує людство.


Ми, католики, як і православні, віруємо, що Ісус передає нам Божественне життя, що животворить нас внутрішньо, очищає і освячує нас. І ординарний шлях до набутку цього Божественного життя – Таїнства. Особливо – Таїнство Євхаристії та Таїнство Покаяння: для переєстествлення і для відпущення гріхів необхідна Божественна влада, і ніхто не може сам себе нею наділити. Цю владу можна тільки отримати. Апостоли отримали таку Божественну владу від самого Христа. Вони передали цю владу своїм наступникам за допомогою безперервного ланцюжка рукопокладання через Таїнство священства, аж до наших днів. Наступники апостолів – єпископи. Це і називається апостольським спадкоємством.


Навіть якби протестантський пастор вірив в реальну присутність Ісуса в Євхаристії, навіть якби він вірив у владу відпущення гріхів під час того, як вимовляються слова переєстествлення або відпущення гріхів, не відбулося б ні переєстествлення, ні відпущення гріхів, оскільки протестантський пастор не отримав Божественної влади, переданої єпископом, який, у свою чергу, отримав її від іншого єпископа і так далі, ланцюжком безперервності, що виходить від нашого Господа.


Що стосується другої теми – Свідків Єгови – не існує жодних відносин між Католицькою Церквою і Свідками Єгови. Йдеться про секту, яка не бажає вступати в діалог з Церквою. Крім того, Свідків Єгови не можна визнавати християнами, оскільки вони не вірять в Божественність Ісуса Христа і в таємницю Пресвятої Трійці.
До Свідків Єгови ми, безсумнівно, повернемося ще в наших передачах, оскільки ця тема хвилює багатьох. На цьому ми закінчуємо сьогоднішню бесіду і чекаємо ваших нових питань.


За матеріалами: radiovaticana.org

На питання читачів відповідає російська служба Радіо Ватикан - rus@vatiradio.va, поштова адреса для запитань -  – Російська служба Радіо Ватикану, 00120 Ватикан.