//

Ватиканський зоопарк

Маленький зоопарк розташувався у володіннях Папи Римського. У цьому можна переконатись, поглянувши, як на території, на дві третини зайнятий Містом, спокійнісінько проживають різні види тварин. Від папуг і колібрі до жаб, тритонів та ящірок. У садах, де прогулюється Понтифік, знайшли собі природний притулок як безліч домашніх тварин, так і декілька зникаючих видів.

 

На зелених просторах то промайне голівка польової миші, то прослизнуть два чорні коти. Дехто стверджує, що навіть бачив тут лисицю. Про чудеса фауни ватиканських садів італійському агентству Adnkronos розповів інспектор-еколог Беньяміно Бечча, доброволець Мальтійського Ордену, пристрасний любитель природи. «Сади Папи – говорить Бечча – дають надійний притулок справжнім чудесам: від домашніх тварин, до зникаючих в Лаціо видів». Папуги, наприклад, відчувають себе у Ватикані як вдома і, за словами Беччі, утворюють цілі колонії. «Йдеться про папуг, яким вдалося втекти з клітки, і вони знаходять притулок за ватиканським вокзалом». Саме тут строкаті пернаті заснували справжню спільноту. Різноманітність видів інших птиць незліченна, «унікальне надбання», говорить інспектор Бечча. У 2009 році біля Лурдського гроту оселився незвичайний дрізд-альбінос, якому офіційна газета «Оссерваторе Романо» присвятила велику статтю. До речі, в 1514 році понтифік отримав від португальського короля слона-альбіноса, щоправда Ватикан тоді мав істотно більшу територію.

 

На грунті і у фонтанах мешкають земноводні, плазуючі і рідкі ссавці. Поряд з полохливим ховрахом - «польова миша, яка будує свої нори біля великих фонтанів  і ставків», – розповідає Бечча. Кому пощастить прогулятися папськими садами, може розгледіти мишенятко, що гризе коріння. Поряд із ставками можна побачити два види жаб: деревну жабу, «якій характерні клейкі перетинки між пальців», пояснює еколог, і квакшу звичайну.

 

Правда при Льві XIII (кінець 19 століття) в садах жили також страуси, пелікани, олені і газелі, і Папа часто зупинявся, щоб помилуватися і погодувати незвичайних тварин. А на даний час тут величезна кількість тритонів і медяниць, «які схожі на маленьких змійок, але насправді це ящірка без лапок». Існує довгий список тварин, що мешкають в садах Ватикану. «Вони тут живуть як в справжньому Раю – говорить інспектор – і їх леліють в дусі святого Франциска».


За матеріалами  www.benediktxvi.ru