//

Ватиканський єрарх критикує реформу страхування Обами

Ватиканський єрарх американського походження кардинал Реймонд Лео Бьорк, префект Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури, заявив, що обов'язкові страхові збори на так зване планування сім'ї в Сполучених Штатах морально "не виправдані". Католицькі роботодавці, які через надання послуг з охорони здоров'я фінансують контрацептивні технології, чинять матеріально і формально гріх, заявив кардинал в інтерв'ю католицькому телеканалу "EWTN".

 

Кардинал Бьорк перший високопоставлений представник Святого Престолу, який прокоментував спірні частини реформи охорони здоров'я в США. Вона передбачає, що роботодавці повинні покривати повне страхування своїх співробітників, яке також охоплює контрацепцію, так звані «таблетки після» і стерилізацію. Хоча релігійні роботодавці звільняються від виконання даної норми, однак цей закон поширюється на підприємства, що належать релігійним організаціям, такі як лікарні та університети. Католицькі єпископи США протягом останніх місяців роблять все можливе, щоб цьому протистояти.

 

Префект Верховного Трибуналу своєю заявою зміцнив американських єрархів в їх позиції. Обов’язок пастирів - захист їх віруючих. "Якщо людина чи уряд намагається змусити зрадити одній з найбільш фундаментальних вимог і діяти проти своєї совісті, єпископи повинні захищати людей, ввірених їх пастирському піклуванню", - сказав кардинал Бьорк, який з 2004 р. по 2008 р. був архиєпископом Сент-Луїса. Реформа страхування вступає в суперечність з фундаментальним правом на свободу совісті, заявив префект Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури.

 

За матеріалами radiovaticana.org