//

Ватиканський кардинал про "надмір" співслужіння Літургії

Кардинал Реймонд  Лео Берк, Префект Верховного Трибуналу Апостольської сигнатури, вважає, що "надмірне" співслужіння Євхаристії - коли св. Літургія  відправляється групою священиків - може привести до зменшення унікальності ролі останніх у Літургії. "Якщо це повторюється надто часто, у священика може розвинутися відчуття, що він лише один з учасників Євхаристії, хоча насправді - він священик, який складає жертву  Літургії ", - пояснив кардинал 9 липня на конференції в ірландському місті Корк.


Глава вищої судової інстанції Святого Престолу вважає, що співслужіння характерно для урочистої Літургії за участю єпископа або його представника. Якщо це відбувається в співтоваристві самих священиків - це суперечить  латинській літургійній традиції, заявив він.


Кардинал Берк звернув також увагу на так звану «імпровізацію» під час Літургії, коли священик додає свої власні слова у встановлені і затверджені літургійні тексти. Таким чином, останній, на думку єрарха, робить "головним  під час Літургії НЕ Христа", а себе, хоча, насправді, він тільки "слуга обряду". "Це абсолютно неправильне мислення, коли священик думає з точки зору:" як я можу зробити все цікавішим? ", або" як я можу зробити це краще? ", - вважає кардинал Берк. Він нагадав, що це забороняє Кодекс  канонічного права. "Думати, що я можу поліпшити Літургію, яка передавалася в Церкві протягом століть - це абсурд", - заявив кардинал Берк.

 

За матеріалами radiovaticana.org