//

Ватиканський кардинал про Кодекс канонічного права та прозелітизм

"Катехизм і Кодекс канонічного права - це плоди II Ватиканського Собору", - заявив кардинал Велас Де Паоліс, глава Префектури економічних справ Святого Престолу і відомий фахівець з церковного законодавства, напередодні 30-річчя затвердження Кодексу Папою Іваном Павлом II. 25 січня єрарх візьме участь у симпозіумі, присвяченому ювілею, який організовує Папська Рада з інтерпретації законодавчих текстів. Член ради кардиналів Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури нагадав, що знадобилося 24 роки, щоб завершити роботу над Кодексом у 1983 р. По суті, на думку єрарха, він став останнім документом II Ватиканського Собору, який відбив те нове, що асамблея єпископів внесла в церковне законодавство, і запобіг непорозумінням та помилкам, які могли виникнути в нових умовах.


Кардинал Веласіа Де Паоліс в інтерв'ю італійській "La stampa" згадав, як у 1983 р. Іван Павло II, представляючи новий Кодекс канонічного права співробітникам Римської Курії, сказав, що в його основі лежить слово Боже, яке повинно переживатися на двох рівнях: церковного навчання, тут мова йде про соборні документи і катехизм, і юридичної практики, тобто Кодексу. Понтифік тоді зазначив, що ці два рівні коротко пов'язані, а розрив зв'язку може призвести до неправильної інтерпретації і, таким чином, вплинути на практику.


Високий ватиканський єрарх торкнувся теми місії "ad gentes", обов'язку Церкви проповідувати Євангеліє по всьому світу і всім народам, і пов'язаним з нею поняттям прозелітизму, в якому звинувачували протягом останніх років деякі спільноти Католицької Церкви. Кардинал Де Паоліс зазначив, що слово "прозелітизм", яке сьогодні не зовсім справедливо набуло піарне значення, насправді підкреслює принцип свободи мати зв'язок з іншими, в контексті тих цінностей, в які людина вірить. На думку єрарха, якщо хтось переконаний, що його цінності є важливими для всіх людей, "і що всі люди можуть знайти сенс свого життя в цих цінностях", то для  християнина їх проголошення стає обов'язком. Звичайно, це проголошення не повинно носити домінуючий характер, підкреслив фахівець з канонічного права. Це має бути пропозиція, а не нав'язування, додав він.


На думку кардинала Велас Де Паоліса, "Кодекс канонічного права не носить профетичного характеру в саме існування третього тисячоліття глобалізації, але пропонує пояснення категорій, корисних для майбутнього".

 

За матеріалами be.radiovaticana.va