//

Ватиканський дипломат: захищати мирне міське населення

"Право сторін конфлікту вибирати засоби і методи війни не є необмеженим і неприйнятне", - підкреслив Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Апостольського Престолу при ООН в Женеві. В ході асамблеї цієї організації єрарх представив позицію Апостольського Престолу щодо поширеної тенденції неповаги до норм міжнародного гуманітарного права під час бойових дій.

 

Єрарх звернув увагу учасників форуму на страждання жертв збройних конфліктів, якими в першу чергу є мирне міське населення. Архиєпископ підкреслив також, що збройні конфлікти, крім того, що забирають життя багатьох людей, завдають великої шкоди міській інфраструктурі і тим ресурсам, які необхідні для нормального життя мирного міського населення. Це вказує на те, що у часи воєнних конфліктів не шанується міжнародне гуманітарне право.

 

Архиєпископ Томазі звернув також увагу на те, що військові конфлікти завдають глибоких психологічних травм і зупиняють розвиток на довгі роки. В особливо важкому становищі опиняються діти і жінки. Військові конфлікти викликають ненависть і наносять рани, які важко вилікувати. Часто вони роблять примирення дуже складним або взагалі неможливим. Єрарх зазначив, що сторони воюючих конфліктів повинні відчувати свою відповідальність перед жертвами.

 

Представник Апостольського Престолу висловив свою переконаність у недозволеності використання вибухової зброї в заселених людьми районах і необхідності поваги міжнародного гуманітарного права, яке повинно реалізовуватися в захисті мирного населення.

 

За матеріалами: radiovaticana.va