//

Ватиканський дипломат про інституційну автономію Церкви

Архиєпископ Домінік Мамберті, секретар з відносин Святого Престолу з державами, висловився на тему свободи Церкви та її інституційної автономії.

 

Він зіслався на випадки, розглянуті останнім часом Європейським судом з прав людини. Єрарх зазначив, що "існує реальний ризик того, що моральний релятивізм, який нав'язує себе як нову соціальну норму, призведе до підриву основи індивідуальної свободи совісті та віросповідання". "Церква прагне захищати особисті свободи совісті та віросповідання при будь-яких обставинах, навіть в умовах «диктатури релятивізму», - додав він. На думку архиєпископа: "Що стосується морально спірних питань, таких як аборт чи гомосексуалізм, тут свобода совісті повинна бути реалізована". Він нагадав нещодавні слова Бенедикта XVI про необхідність в плюралістичному суспільстві поважати право на відмову і не примушувати до "примусової однорідності".


Секретар з відносин з державами повідомив, що в Європейському суді з прав людини в цей час розглядається питання про свободу Церкви в її відносинах з цивільною владою. У цьому зв'язку Постійне Представництво Святого Престолу в Раді Європи розробило синтетичну записку з поясненням навчання Церкви про свободу  та її  інституційну автономію. За словами єрарха, Європейський суд має вирішити, чи буде громадська влада поважати Європейську конвенцію з прав людини. Йдеться, насамперед, про два випадки: відмову румунської влади визнати профспілку православних священиків і відмову з боку Католицької Церкви в Іспанії призначати вчителями релігії осіб, які публічно висловлюються всупереч вченню Церкви. В обох випадках, на думку архиєпископа, права на свободу асоціацій і свободу висловлювання думок були використані для тиску на релігійні спільноти, щоб останні діяли в суперечності з їх канонічним статусом і доктриною. Такий підхід ставить під сумнів автономію Церкви  відносно до ідеології цивільної влади, вважає єрарх. Тут не шанується природа Церкви, яка є спільнотою, заснованою на вірі та розумі.


Архиєпископ Мамберті заявив, що Церква розуміє труднощі визначення відносин між цивільною владою і різними релігійними громадами в плюралістичному суспільстві. Церква не бажає, щоб такі спільноти були "зонами безправ'я", але щоб вони "визнавалися як простір для свободи, в силу права на релігійну свободу, поважаючи громадський порядок". Це не вчення Католицької Церкви, але критерії, засновані на справедливості, звернув увагу ватиканський дипломат. Крім того, юридичні принципи інституційної автономії релігійних спільнот широко визнані державами і міжнародним правом. Європейський суд з прав людини сам регулярно про це заявляв, підкреслив архиєпископ Мамберті.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va