//

Ватиканський банк запросив зовнішніх аудиторів

Незабаром Рада Європи оцінить, чи процедури і механізми Ватикану достатньо захищені у боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. Інститут Релігійних Справ підготував 250-сторінкову доповідь, яку буде розглядати спеціальна комісія експертів – Moneyval. Ця комісія здійснює контроль за фінансовими процедурами та класифікацію країн до «білого списку» і списку «податкових притулків». Напевно, вже в червні міжнародна організація після аналізу документів Ватикану внесе Апостольську Столицю до білого списку.

 

Нагадаємо, що рахунки в IOR мають 33 тис. осіб. Половина з них є священнослужителями, дві третини з яких – італійці. У доповіді підкреслено, що Ватикан не веде номерних рахунків. Банківські рахунки мають єпископи і кардинали та пов'язані з Ватиканом співробітники миряни або пенсіонери.

 

Бенедикт XVI вже не має банківського рахунку, тому що з моменту обрання його Папою, він зрікся всіх матеріальних дібр. Крім того, рахунки Ватикану підтримують діяльність світової місіонерської діяльності Церкви. Вони належать до релігійних громад, єпископатів, фондів, коледжів. Святіший Отець прагне, щоб фінансові операції Ватикану були максимально прозорими і підлягали внутрішньому і міжнародному наглядові, отже, зовнішній аудит, який виконує Moneyval, доконечно потрібен.


За матеріалами: Radio Watykańskie