//

Ватиканський астроном: «Ми відкриті до всіх наукових відкриттів»

«Космологія нам пояснювала, що у Всесвіті не існує привілейованого місця. Але чудовий привілей нашого місця пояснюється тим фактом, що Бог став людиною».

 

Ці слова о. Хосе Габріеля Фунеса, директора Ватиканської обсерваторії від 2006 року, наводить популярний італійський журнал «Fanpage». Під час інтерв'ю отець-єзуїт (він же володар наукових ступенів з астрономії, філософії та богослів'я) з натхненням і рішучістю відповідав на запитання, підкреслюючи відкритість Церкви по відношенню до науки.

 

«Що стосується антропного космологічного принципу, Церква не підтримує жодної наукової теорії і не висловлює ніякої позиції. Ми відкриті до всіх наукових відкриттів. На сьогоднішній день ми знаємо, що найкраще пояснення походження Всесвіту дає теорія Великого вибуху».

 

Стосовно теорії мультивсесвіту, відповідно до якої реально існують інші паралельні всесвіти за межами нашого власного, о. Фунес сказав: «Відомий космолог Мартін Ріс, член Папської академії, стосовно якого мені важко сказати, що він людина віруюча, стверджує поряд з іншими своїми колегами, що існування нескінченних світів є цілком можливим. У нашому Всесвіті швидкість світла має певне значення, свої власні значення мають маса протона і електрона, але ці константи можуть мати зовсім інші значення в інших всесвітах».

 

Ватиканський астроном жартує зі своїми студентами, що «в одному з паралельних всесвітів о. Фунес - високого зросту і, ймовірно, говорить англійською без акценту!»

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va