//

Ватиканський «міністр культури» з візитом у Вірменії

Плани вірменсько-ватиканського співробітництва обговорювались під час чотириденного (21-24 червня) офіційного візиту у Єревані кардинала Джанфранко Равазі. Глава Папської Ради Культури зустрівся в столиці Вірменії з церковними діячами і з політиками.

 

Учасники зустрічі розмовляли про можливості співпраці в охороні спадку вірменської культури, а також щодо релігійних переслідуваннь вірмен за визнання християнської віри у різних країнах. У перший день візиту, 21 червня, кардинала прийняв  вірменський патріарх-католикос Вірменської  Апостольської Церкви Гарегін II. В часі прийому обговорено дискримінацію, яку відчувають вірмени та інші меншини у  сусідніх з Вірменією країнах: Грузії, Туреччині і Азербайджані. Голова  ватиканської делегації помолився у патріаршому храмі біля Єревану, а ввечері зустрівся з вірменською католицькою  спільнотою.

 


Наступного дня кардинала Равазі прийняв міністр культури Хамік Погосян, котрий і запрошував главу Папської Ради Культури погостювати у Вірменії. Розмова стосувалася запланованої виставки вірменського мистецтва. Виставку можна буде побачити у різних європейських містах, а також у Ватикані. З Ватиканської Бібліотеки надійдуть деякі експонати і копії вірменських рукописів. Міністр просив про допомогу Апостольської Столиці у відбудові вірменських пам'ятників у Туреччині. У цій справі вже звертались до урядів Італії і Франції, але поки що безрезультатно.

 


Гість з Ватикану запропонував спільні виставки, концерти, наукові сесії і зазначив, що у цьому співробітництві допомогла б присутність посла Вірменії в Римі до Апостольської Столиці. Зустрівшись потім з прем'єром Тиграном Саркісяном, кардинал Равазі говорив про організований його дикастерією "Двір Поган". Голова уряду зацікавився ініціативою. Турбуючись про тутешню молодь, котра часто піддається атеїзму, запропонував,  щоб одна зі зустрічей з невіруючими відбулась у Вірменії.

 


Під час перебування в цій кавказькій країні глава Папської Ради Культури зустрівся з професорами і студентами і отримав вчений ступінь доктора державного університету в Єревані. Крім цього, кардинал Равазі відвідав вірменські музеї, бібліотеки, монастирі і костели. У останній день, 24 червня, кардинал здійснив візит в католицьку семінарію.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie