//

Ватиканська делегація бере участь в церемонії проголошення держави Південний Судан

Директор Залу друку Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді ТІ опублікував сьогодні наступну заяву:


«Завтра, 9 липня, в місті Джуба буде проголошена нова Республіка Південний Судан. З нагоди цього урочистого випадку Святіший Отець скерував офіційну делегацію, яку очолить Архиєпископ Найробі і голова Конференції єпископів Кенії кардинал Джон Нджуе. У делегацію також увійдуть апостольський нунцій в Судані Архиєпископ Лео Боккарді і секретар апостольської нунціатури в Кенії монс. Хав’єр Херрера Корона. Вони передадуть владі нової держави і всім її громадянам, багато з яких є католиками, найкращі побажання миру і благополуччя.


Як сказав вчора секретар у справах стосунків з державами Архиєпископ Домінік Мамберті під час зустрічі з суданською парламентською делегацією, яку очолив голова Суданської національної асамблеї Ахмед Ібрагім Ельтаїр, мир, примирення і пошана до загальних прав (особливо до релігійної свободи) є тим фундаментом, на якому необхідно творити нову соціально-політичну ситуацію в регіоні, і життєво необхідними умовами для того, щоб дивитися в майбутнє з надією.


Святіший Престіл, який мав стабільні дипломатичні відносини з владою Хартуму з 1972 року і приділятиме належну увагу будь-яким проханням від уряду Південного Судану, закликає міжнародне співтовариство підтримати Судан і нову незалежну державу, щою за допомогою відкритого, мирного і конструктивного діалогу вони змогли знайти справедливі і зважені вирішення питань, що залишаються. В той же час Святіший Престіл висловлює надію, що ці народи зможуть вступити на шлях миру, свободи і розвитку».


Для довідки:


З 9 по 15 січня 2011 року в Південному Судані відбувся референдум з питання незалежності від Судану. Офіційні результати референдуму були оголошені 7 лютого, відповідно до них, за відділення Південного Судану було подано 98,83 % від загальної кількості визнаних дійсними бюлетенів. Офіційне проголошення нової держави призначене на 9 липня 2011 року, до цієї дати Судан продовжував існувати як єдина держава. Проте ще напередодні уряд Республіки Судану оголосив про визнання незалежності Південного Судану. Відповідну заяву 8 липня зробив суданський міністр у справах президентської адміністрації Бакрі Хасан Салех.


Джерело: Сибирская католическая газета