//

Ватикан запропонував умови для примирення з лефевристами

Необхідною умовою для повного примирення зі Святим Престолом братства св. Пія X є визнання його членами доктринальної преамбули, яку 14 вересня вручили їм під час обговорення в Конгрегації віровчення, – про це повідомляється в звіті про зустріч голови Папської Ради «Ecclesia Dei» кардинала Вільяма Левади з єпископом Бернардом Феллаєм.


Документ нагадує, що на початку 2009 року Папа Бенедикт XVI прийняв рішення відлучити від церкви єпископів-лефевристів, які без згоди Папи були висвячені архиєпископом Марселем Лефевром 30 червня 1988 року, а з жовтня 2009 до квітня 2011 відбувалися переговори змішаної комісії. Під час її восьми засідань були виявлені та вивчені основні труднощі доктрини.


«Беручи до уваги занепокоєння і прохання Братства св. Пія X щодо поваги та цілісності католицької віри в «герменевтиці розриву» II Ватиканського Собору з погляду Традиції – герменевтики, яку згадав у своєму виступі в Римській курії 22 грудня 2005 Папа Бенедикт XVI – Конгрегація Доктрини Віри вважає за підставу для повного примирення зі Святим Престолом прийняття доктринальної Преамбули, переданої на засіданні 14 вересня 2011. Преамбула виражає деякі доктринальні принципи і критерії інтерпретації католицької доктрини, необхідні для забезпечення вірності Учительству Церкви і sentire cum Ecclesia (співчуття з Церквою), залишаючи при цьому відкритими для обговорення та богословського роз'яснення конкретних слів чи фраз, присутніх в текстах II Ватиканського собору і післясоборній науці», – йдеться в заяві прес-служби Святого Престолу.


У той же час повідомляється, що в ході засідання запропонували кілька елементів канонічного врегулювання ситуації.
Через кілька місяців можна чекати відповіді від Братства св. Пія, – йдеться на порталі vaticaninsider. Радіо Ватиканське повідомляє, якщо Братство прийме цей документ, то, радше за все, отримає статус персональної прелатури, який поки що має лише Opus Dei.


За матеріалами gosc.pl