//

Ватикан закликає китайських єпископів бути готовими на жертви заради захисту віри

За підсумками засідання Комісії з питань ситуації в Китаї, яке завершилося у Ватикані, було  видано документ, в якому міститься заклик до китайських католицьких єпископів, що брали участь в несанкціонованій Папою церемонії хіротонії, «представити із цього приводу пояснювальну Святому Престолу, а також пояснити духовенству і вірним свою поведінку, наново сповідуючи свою вірність Папі, щоб зцілити духовні рани ними нанесені». Як зазначено в документі, за інформацією, що є у розпорядженні Комісії, в середовищі китайських католиків панує атмосфера загального замішання і невпевненості в майбутньому.


У посланні Комісії, що засідала у Ватикані, йдеться про хіротонію Джозефа Го Цзінькая в провінції Ченде в листопаді 2010 р. Цей апаратник організованої владою «Патріотичної асоціації католиків Китаю» став єпископом всупереч волі Папи. Як вказано в документі Комісії, на основі даних, які має в своєму розпорядженні Святий Престол, цю хіротонію не можна вважати недійсною, але вона, проте, є незаконною, як незаконним буде і служіння даного єпископа.

 

Нагадаємо, що згідно з Канонічним правом Римо-Католицької Церкви єпископи, що взяли участь в незаконній хіротонії, вважаються самим цим фактом виключеними з церковного спілкування. Проте автори документу прийшли до висновку, що оскільки китайські єпископи могли брати участь у вищезазначеній хіротонії примусово і на них чинився тиск, не можна вважати, що в їхньому випадку відлучення набирає чинності автоматично. Та все ж китайські єпископи нанесли рану власній Церкві і тепер повинні загладити заподіяну ними шкоду.


Згадано в посланні Комісії і «Зібрання представників китайських католиків», яке пройшло в грудні 2010 р. , і яке було насправді конгресом так званої «Патріотичної Церкви Китаю». У документі процитовані слова Бенедикта XVI з «Листа до китайських католиків», з яких виходить, що діяльність цієї підтримуваної комуністичною владою організації несумісна з канонами Римо-Католицької Церкви. У тому ж листі Святійший Отець закликав китайських католиків зберігати вірність Апостольській Столиці навіть ціною великих жертв.

 

Про це Бенедикт XVI говорив і 13 квітня, виступаючи перед членами Комісії на її завершальному засіданні. Він заявив, що до нього доходять голоси китайських католиків, які, не дивлячись на багаточисельні труднощі і випробування, прагнуть перебувати в єдності з Катедрою Апостола Петра і Вселенською Церквою. Саме віра Церкви, виражена в Катехизмі Католицької Церкви і вимагаюча захисту ціною будь-яких жертв, повинна стати тим фундаментом, на якому будуватимуться і розвиватимуться католицькі спільноти в Китаї, – підкреслив Папа.

 

Джерело: sibcatholic.ru