//

Ватикан закликає до ізоляції самозваного єпископа з Китаю

Актом святотатства називали у Ватикані священичі свячення, які уділив у Китаї єпископ Паул Леі Ші-їн, який сам рік тому без згоди Папи отримав єпископську хіротонію.

 

Секретар Конгрегації євангелізації народів, Архиєпископ Савіо Хон Tai Фай зазначив, що з моменту незаконного рукоположення згаданого єпископа екскомунікували. Тому ні миряни, ні особливо духовенство не повинні брати участь в таїнствах самопроголошеного єпископа, – сказав представник місіонерської конгрегації.

 

Свячення чотирьох священиків відбулася 29 червня в єпархії Лешань. Один з дияконів мужньо відмовився в таких обставинах прийняти свячення.

 

Як повідомив ватиканський єрарх, який сам походить з Гонконгу, серед китайських семінаристів є сильний опір до Патріотичної церкви, якою керує режим. Більшість з них не хочуть мати нічого спільного з відлученими від церкви єпископами. У цій ситуації влада спокушає священнослужителів матеріальними достатками. За даними агентства UCAN, кожен з чотирьох дияконів, які погодилися на свячення відлученого єпископа, отримали в подарунок автомобіль і близько 23 тис. доларів готівкою.

 

Католики в Китаї хвилюються, що невдовзі відбудеться інша архієрейська хіротонія без дозволу Папи. З минулого тижня її перенесли на середину липня, ймовірно, побоюючись протестів католиків в Гонконзі.

 

За матеріалами radiovaticana.org