//

Ватикан задоволений рішенням щодо хрестів

Апостольська Столиця із задоволенням приймає рішення Європейського Трибуналу Прав Людини в Страсбурзі щодо присутності хрестів у школах. Про це повідомив речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді.
 

 

Директор прес-центру Апостольської Столиці назвав це рішення історичного значення «досить зобов’язуючим». У зверненні підкреслено, що таким рішенням визнається на незвично авторитарному рівні міжнародного права , що культура прав людини не повинна протиставлятись релігійним фундаментам європейської цивілізації, істотний вклад в яку внесло християнство. Визнається в той же час, що кожній країні необхідно гарантувати маргінес свободи визнання вартості релігійних символів в своїй культурній історії та народній ідентичності, як і місця їх експозиції.
 

 

Отець Ломбарді зауважує, що у випадку протилежного рішення, парадоксально в ім’я релігійної свободи, були б спроби обмежити чи навіть заперечити цю свободу, що неминуче привело би до виключення будь-яких її проявів з публічної площини. Таким чином дійшло би до насилля над цією свободою, затемнюючи таким чином специфічну і сформовану ідентичність народів нашого континенту. В результаті Трибунал ствердив, що присутність хреста не є індоктринацією, але виразом культурної та релігійної ідентичності в країнах християнської традиції.
 

 

Речник Ватикану додав також, що рішення Трибуналу добре прийняте також тому, що суттєво помагає в будуванні єдності Європи, її культури і свободи, а також підтримує довіру до Європейського Трибуналу Прав Людини.

 

За матеріалами: ЕКАІ