//

Ватикан: за витоком інформації стоїть людська слабкість

Кожен християнин повинен вивчати історію Церкви, щоб краще зрозуміти силу віри і слабість людей,– таким чином прокоментував витік конфіденційної інформації Апостольської Столиці Архиєпископ Ріно Фізікелла. Коментар Глави Папської Ради у справах нової євангелізації не стосується безпосередньо затримання працівника Ватикану, котрий зберігав у себе вдома заборонені документи, а лише підкреслює, що ті, хто доклався до розкриття цієї документації, керуються найнижчими мотивами, а не прагненням, як вони зазначають, віднови Церкви. «Серед працівників Ватикану сьогодні немає нових Савонаролів, принаймні я їх не зауважив»,– зазначає Архиєпископ Фізікелла.


Неофіційні джерела говорять про великий біль Бенедикта XVI з приводу ймовірної зради людини, яка щодня прислуговувала йому в апартаментах.


Офіційне видання італійського єпископату «L’Avvenire» звертає увагу на велику стриманість Ватикану в інформуванні стосовно цієї справи. За словами головного редактора, усі питання про те, хто виносив документи і кому залежало на їх публікації, надалі залишаються відкритими.


Сьогодні ж глава прес-служби Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді спростував інформацію, поширену деякими ЗМІ про те, що у викраденні конфіденційних документів Папи та Святого Престолу замішаний «кардинал або жінка». О. Ломбарді розповів, що у Ватикані діє спеціальна комісія, яка займається пошуком джерел «витоку» інформації. Він зазначив, що заарештований за звинуваченням у крадіжці документів камердинер Папського Дому Паоло Габріеле висловив бажання допомагати слідству. О. Ломбарді також додав, що звинуваченому було призначено двох адвокатів, і він вже мав нагоду зустрітись з ними.


«Папа поінформований про все і, звичайно, не може бути не засмучений, проте він спокійний: у нас всіх є завдання - намагатися, якомога швидше відновити атмосферу прозорості, правди і довіри», - сказав речник Ватикану.


За матеріалами radiovaticana.org