//

Ватикан з’явиться у «білому списку» ОЕСР

Найближчим місяцями Ватикан буде долучений до так званого «білого списку» ОЕСР. Відповідно до прозорості фінансової системи Організація економічного співробітництва і розвитку країни проводить міжнародну класифікацію країн. Ватикан вже давно прагнув адаптувати своє законодавство та інституцію до підвищеного режиму фінансової прозорості. У квітні розпочне працю ватиканський уряд фінансового контролю, який буде контролювати всі банківські операції Святого Престолу.

 

Упродовж деякого часу делегація Ватикану обговорює в Парижі, де знаходиться осередок ОЕСР, остаточні умови, щоб у найближчі шість місяців це здійснити. Неофіційні джерела Організації економічного співробітництва та розвитку підтверджують, що Ватикан отримав можливість таких дій після нещодавнього рішення Бенедикта XVI. У «білому списку» ОЕСР є провідні країни міжнародного ринку, що роблять прозорі фінансові операції і належним чином контролюють потік коштів невідомого походження. Їхні керівники стежать, щоб там не було відмивання грошей чи фінансування терористичної діяльності. ОЕСР також вимагає у країн з «білого списку» обміну інформації з метою оподаткування.

 

Ватиканський фінансовий нагляд буде відповідати за всі операції підлеглих йому інституцій, а також: Інституту релігійних справ, провінції Ватикану, Адміністрації Майна Святого Престолу, Конгрегації у справах євангелізації народів. Інститут релігійних справ сподівається найближчим часом розморозити свої капітали, які восени минулого року заблокував італійський фінансовий нагляд. З діючими стандартами ватиканський фінансовий нагляд зможе самостійно викривати злочини, пов'язані з коштами невідомого походження.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie