//

Ватикан відповів на відкликання єгипетського посла

Речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді повідомив, що Апостольська Столиця не має наміру загострювати конфлікт чи підривати дипломатичні відносини з Єгиптом, у зв’язку із відкликанням їхнього посла в знак протесту проти засудження Папою Бенедиктом XVI насильства проти християн в цій країні.

 

 

О. Ломбарді зробив цю заяву після того, як Єгипет тимчасово відкликав пані Ламію Алі Мехемар Хамаду, посла Арабської Республіки Єгипет до Апостольської Столиці. Єгипетський уряд прийняв таке рішення після того, як Папа 9 січня на зустрічі з дипломатичним корпусом просив послів захищати християнські меншини.

 

 

Хоссам Закі, речник єгипетського МЗС, засудив слова Папи, кажучи, що Понтифік вчинив «недопустиме втручання у внутрішні справи країни». Він також повідомив, що Єгипет попросив п. Хамаду повернутись до Каїру для консультацій стосовно коментарів Папи.

 

 

У відповідь на цю ситуацію, речник Ватикану о. Ломбарарді повідомив 11 січня, що Апостольська Столиця не зацікавлена у напруженні дипломатичних відносин з Єгиптом, і що пані посол мала нагоду перед від’їздом зустрітися з архиєпископом Домініком Мамберті, Секретарем Ватикану із стосунків з державами.

 

 

Речник також повідомив, що під час цієї зустрічі посол отримала «відповідну інформацію» для звіту у МЗС своєї країни стосовно позиції Папи Бенедикта по відношенню до релігійної свободи та захисту християн на Близькому Сході. Пані посол також мала можливість висловити турботу уряду її держави стосовно «складної» ситуації, що склалася.

 

 

О. Ломбарді повідомив, що архиєпископ Мамберті наголосив пані посол, що Ватикан розуміє той сум, який відчуває країна після нещодавніх нападів в Александрії, і поділяє турботу уряду Єгипту щодо уникнення «загострення конфлікту та напруження з релігійних причин». Архиєпископ Мамберті також підкреслив свою вдячність за зусилля, які уряд «робить у цьому напрямку».

 

 

За матеріалами CNA