//

Ватикан відновлює багатовіковий діалог Церкви і мистецтва

Церкві вдалося здійснити важливий крок у відновленні діалогу між релігією і мистецтвом, - так стверджують організатори виставки сучасного мистецтва у Ватикані, присвяченої 60-літтю священства Бенедикта XVI, яка відбувалася влітку минулого року. Як повідомляє radiovaticana.org, у суботу було опубліковано каталог із підсумками цієї ініціативи.


Альбом називається так само, як і виставка: "Сяйво істини, краса любові" та містить 60 пунктів. Ця ініціатива, як пояснює глава Папської ради з культури кардинал Джанфранко Равазі, – це спосіб, у який найвидатніші митці нашого часу висловили Папі свою повагу, а також свідчення нової зацікавленості сучасним мистецтвом у Католицькій Церкві.

 

"Останнім часом спостерігався своєрідний розрив між Церквою та сучасним мистецтвом, – сказав кардинал Равазі. – Це відбулося після багатовікових гармонійних відносин. Я стверджую, що його потрібно відновити за участю обох сторін. Художники дають нам нову граматику, нові мови, зрозумілі для сучасної культури. Ми, у свою чергу, пропонуємо їм теми чи цілі розповіді, котрі, як показує історія, мають фундаментальне значення для людства. Культура потребує цього, бо у своєму нинішньому стані вона розбила реальність на дрібні шматочки, які більше не творять єдину мозаїку. Натомість істинна реальність послідовна, містить істину, являється епіфанією краси і водночас містить прихований вогонь любові".