//

Ватикан відкрив кримінальну справу за фактом витоку документів

Бенедикт XVI засмучений публікацією конфіденційних документів Ватикану, але спокійний, – сказав заступник держсекретаря Святого Престолу Архиєпископ Анджело Беччу.

 

Насторінках «L'Osservatore Romano» Архиєпископ Беччу згадав недавню бурю в італійських ЗМ, яка стосувалася приватних листів церковної єрархії до Папи та витоку інших документів. Вирвані з контексту документи створюють враження, що Ватикан переповнюють інтриги , боротьба за владу і взаємні звинувачення, включаючи звинувачення у корупції.

 

«Образ Римської курії, який доносять до відома громадськості, не відповідає дійсності, який, безумовно, значно ліпший, хоча тінь на нього кидає тяжка нелояльність деяких», – сказав Архиєпископ Беччу. За його словами, саме нелояльність є причиною витоку документів, оприлюднення яких набуло широкого розголосу, зокрема в Італії.

 

Вчинок тих, хто виносить на широкий загал секретні документи, єрарх назвав «нікчемністю».

 

Архиєпископ Беччу сказав, що апостольська Столиця провадить відповідні дії щодо цього, і підкреслив, що справжній образ Ватикану далекий від «стереотипів», згідно з якими, це місце «кар'єризму» і «змов».

 

«Хтось недавно зізнався мені, що йому було соромно сказати, що працює у Ватикані, і я сказав йому, підніміть голову і пишайтеся цим», – сказав Архиєпископ Беччу.

 

За фактом витоку інформації з секретних архівів Ватикану було порушено кримінальну справу. Крім цього Бенедикт XVI розпорядився провести паралельне адміністративне розслідування Державним департаментом Ватикану, для чого було створено спеціальну комісію.

 

Нагадаємо, що минулого року  витік низки документів з архівів Ватикану призвів до гучного скандалу в світових ЗМІ.

 

За матеріалами info.wiara.pl / dnevnik.hr