//

Ватикан відкликав нунція в Ірландії для консультацій

Державний секретаріат Ватикану відкликав для консультацій апостольського нунція в Дубліні, Архиєпископа Джузеппе Леанца – зазначається у заяві прес-служби Апостольської Столиці. Зокрема зазначено, що це рішення було прийнято після публікації 13 липня звіту ірландської урядової комісії «в справі звинувачень у зловживанні духовенства стосовно неповнолітніх у єпархії Клойн, а особливо після реакцій, які йому слідували». Відкликання нунція – це захід, який Апостольська Столиця робить рідко – пояснив усно заступник директора ватиканської прес-служби.


«Основною метою відкликання нунція є створити можливість Державному секретаріату та іншим дикастеріям, яких стосується ця справа, провести консультації з особою, котра працює на місці» - зазначив о. Кіро Бенедеттіні.- «Метою цих консультацій є підготувати офіційну відповідь Апостольської Столиці ірландському уряду стосовно рапорту щодо єпархії Клойн». Дія відкликання нунція, яка застосовується рідко, «вказує на повагу до ситуації, а також на бажання Святішого Престолу підійти до неї об’єктивно і твердо. Певним чином вона також є знаком здивування і суму з приводу деяких перебільшених відповідей» - додав він. «Відкликання апостольського нунція слід інтерпретувати як бажання Апостольської Столиці стати на шлях серйозної і ефективної співпраці» - ствердив заступник директора прес-служби Ватикану.


Нагадаємо, що після оголошення урядового звіту у справі зловживань духовенства по відношенню до неповнолітніх в єпархії Клойн, ірландський прем’єр безпрецедентно напав на Апостольську Столицю. Виступаючи в парламенті, він закинув їй прагнення приховати скандал.


У Ватикані, а особливо у Конгрегації науки віри, вже триває приготування відповіді уряду Ірландії. Справа стосується також Апостольської пенітенціарії, головного ватиканського трибуналу, що займається питаннями совісті. Заступник її глави, єпископ Джанфранко Джіротті, зазначив, що неприпустимим є один з пунктів проекту закону Ірландії, який зобов’язує священиків, під загрозою п’ятилітнього ув’язнення, повідомляти інформацію про винуватців злочинів по відношенню до неповнолітніх, яка стала їм відома під час сповіді. Це б означало порушення тайни сповіді, на що Церква погодитись не може.


За матеріалами Radio Watykańskie