//

Ватикан: Церква проти світової влади, але хоче прозорості у сфері фінансів і науки

"Ніхто у Церкві не хоче всесвітньої влади, це божевільна утопія. Натомість потрібні глобальні механізми контролю у сфері фінансів, економіки та наукових досліджень. У цих царинах слід прагнути до повної прозорості", – зазначив Архиєпископ Роланд Міннерат, підсумовуючи засідання Папської Академії Суспільних Наук, що саме закінчилось у Ватикані.


Митрополит Діжону у Франції, один із засновників цієї ватиканської інституції, від імені академіків представив журналістам тематику засідання, яка цього разу була дуже обширною, оскільки стосувалася міжнародного порядку в широкому розумінні. Що стосується ідеї світової влади, було нагадано про важливість принципу субсидіарності, яка є основою католицького соціального вчення.

 

Натомість, як повідомляє Радіо Ватикану, академіки з повагою віднеслися до глобальних форм комунікації, хоча б таких, як ВІкіпедія, яку представив у Ватикані її засновник Джиммі Уельс. Було звернено увагу водночас на обмеження соціальних мереж, таких як Facebook, які дають хибне враження про наявність тисячі, навіть мільйону друзів по всьому світу. Однак, як підкреслила на прес-конференції проф. Маргарет Арчер з Лозанни, вони не вирішують проблему самотності, від якої все більше нині страждає сучасна людина.