//

Ватикан: секта Догнала не може використовувати у своїй назві слово "католицька"

Під час прес-конференції з приводу оприлюднення документу Конгрегації доктрини віри щодо групи очільників секти Догнала, канцлер Львівської Архиєпархії УГКЦ о.Сергій Ковальчук розповів про юридичну силу цього документу

 

 

"Щоб зрозуміти рівень цього документу, треба поглянути перше на те, хто видав цей документ. Це є Конгрегація доктрини віри. Коротко з історії - Конгрегація доктрини віри була заснована 1542 року Папою Павлом ІІІ і носила назву Священна Конгрегація Римської Вселенської Інквізиції. Багатьом з історії це відомо. Фактично, Конгрегація доктрини віри є найстаршою Конгрегацією Римської курії, до компетенції якої належить власне нагляд за, так би мовити, православністю Католицької Церкви. Згідно з документом «Pastor Bonus», який є одним із визначальних документів Католицької Церкви, кожна Конгрегація діє від імені Папи, тобто це не просто якась комісія чи якийсь самостійний орган, але кожна Конгрегація, в тому числі і Конгрегація доктрини віри, діє від імені Святішого Отця.

 

В даному випадку Конгрегація зробила цю заяву, рівень якої є найвищим. Тому що дуже часто в деяких засобах масової інформації, а також в заявах самих представників групи Догнала, не раз можна побачити, що вони в той чи інший спосіб якось намагаються перекладати відповідальність, звинувачуючи різних осіб. Фактично, цією заявою Римський Апостольський Престіл ще раз і ще раз підтвердив свою чітку позицію стосовно цієї групи, цієї секти.

 

Найперше ж, звичайно, необхідно звернути увагу в заяві Конгрегації на те, що ця група фактично намагається отримати від компетентної української цивільної влади визнання, при цьому використовуючи назву католицька. Саме проти цього чітко виступає Конгрегація, яка вказує, що назву католицька не можна використовувати.

 

Друга річ, яка є дуже важливою, те, що свячення даних осіб є неправосильними, тобто їх взагалі немає. Для Католицької і Православної Церков особа, яка не має правосильних свячень, зокрема єпископських, звичайно не може називати себе єпископом, тому Конгрегація заявляє, що ці особи не мають єпископських свячень, відповідно не мають апостольської влади. Таким чином усі так звані священичі свячення чи інші свячення, які вони надають так званим священикам, своїм священикам, є неправосильними. Тобто ці особи, можна сказати, є просто людьми перевдягнутими у священичі ризи, які в такий спосіб вводять в оману наших вірних, зокрема греко-католиків.

 

Отже, в заяві сказано, що ці особи  є екскомуніковані і наголошено на назві католицька, яку не може використовувати група, котра не визнана компетентною церковною владою. І те, що вони її використовують, є, відповідно, порушенням закону.