//

Ватикан: процес беатифікації в'язня радянських таборів

Процес беатифікації багаторічного в'язня радянських таборів американського єзуїта польського походження ввійшов  в «римську» стадію. Як повідомляє Радіо Ватикану, справа о. Вальтера Цішека, який помер 8 грудня 1984 року, досі провадилася у Сполучених Штатах. Процес було розпочато ще у 1990 році, через шість років після смерті слуги Божого з Візантійської єпархії Пассаік, з якою він був пов'язаний з огляду на обряд, а потім у 1996 році був переведений до єпархії Аллентаун, з якої походив.

 

Народився о. Цішек у родині польських емігрантів, після вступу до єзуїтів пішов добровольцем на місіонерську роботу в Росію та прийняв Східний обряд. На момент початку ІІ Світової війни перебував на польській території, окупованій Червоною Армією. Заарештований у 1940 році, упродовж 23 років він знаходився в ув'язненні в Радянському Союзі, з яких 15 років відбув у трудових таборах у Сибіру. Тільки у 1963 році зміг повернутися до США, після того, як його виміняли на двох радянських агентів.

 

У 2006 році єпархією Аллентаун були направлені до Конгрегації у справах канонізації святих матеріали щодо о. Цішека, у тому числі 45 свідчень очевидців і написані ним спогади. Минулого року це було доповнено також іншими документами, зокрема з єзуїтських архівів у США та у Римі. Справу тепер веде ватиканська дикастерія. Нинішній постулатор підготує так зв. positio, тобто задокументовану біографію з інформацією, що свідчить про героїчні чесноти Слуги Божого.