//

Ватикан підтримав податок Тобіна

Святий Престіл підтримав так званий податок Тобіна, тобто фіскальне навантаження на фінансові транзакції, – повідомив єпископ Маріо Toсо, секретар Папської Ради «Iustitia et Pax». Минулого тижня прийняли рішення про введення такого податку в 10 країнах Європейського Союзу, включаючи Німеччину, Францію та Італію. З цим не згодилася Великобританія, яка стверджує, що такий податок матиме сенс тільки тоді, коли охопить всі фінансові центри світу, бо в іншому випадку Європа на цьому втрачає.


Святий Престіл не вникає в цю дискусію, однак, нагадує, що світова фінансова система потребує реформи, щоби приборкати спекуляцію і краще пов’язати фінансовий світ з реальною економікою. Ось чому Ватикан підтримує податок Тобіна – каже єпископ Маріо Toсо.


«Я не можу зрозуміти, як це можливо, що на реальну економіку накладаються значні оподаткування, тоді як основні сфери фінансового ринку, особливо ті, що мають справу з дикими спекуляціями, є вільними від усіх податків і не роблять внеску в загальне благо? Таким чином, Папська Рада «Iustitia et Pax» пропонує оподаткування окремих фінансових транзакцій заради соціальної справедливості», – сказав єпископ Toсо.


За матеріалами: Radio Watykańskie