//

Ватикан оприлюднив документ стосовно можливих випадків педофілії серед клиру

Сьогодні, 16 травня 2011 р.Б., Конгрегація у справах віри оприлюднила інструкцію стосовно можливих випадків педофілії у середовищі клиру. Документ носить назву «Допомога єпископським конференціям у приготуванні інструкцій у випадках сексуального використання неповнолітніх з боку кліриків».


Між фундаментальними обов’язками правлячого єпархіального Архиєрея документ приводить також і обов’язок надання допомоги жертвам сексуального використання неповнолітніх з боку кліриків. Єпископ зобов’язаний надати всю можливу допомогу таким жертвам. У цьому випадку він зобов’язаний керуватися канонічними нормами та нормами державного права.


Лист поділений на три частини: загальні аспекти, короткий витяг канонічних приписів щодо випадків сексуального використання неповнолітніх зі сторони кліриків, загальні інструкції правлячим Архиєреям у таких випадках.


Стосовно можливих випадків сексуального використання неповнолітніх зі сторони клирика документ наголошує на обов’язку єпископа повідомити про це відповідні державні органи, шануючи права усіх сторін. Стосовно клирика, звинуваченого у даному злочині, документ наголошує, що навіть у такому випадку потрібно шанувати презумпцію невинності, тобто ніхто не може вважатися винним, аж поки це не буде доведено. Ці приписи стосуються не тільки випадків, коли йдеться про кліриків, які інкардиновані до єпархії чи якоїсь установи, яка має таке право, але й до кліриків, які перебувають на території канонічної відповідальності того чи іншого єпископа.


За матеріалами ika.hr