//

Ватикан очікує рішення ООН про Палестинську державу

Святіший Престіл повністю поважатиме позицію Організації Об'єднаних Націй у справі палестинської держави – заявив учора ватиканський прес-секретар о. Федеріко Ломбарді, проте, утримався від подальших коментарів з приводу оголошеного на 23 вересня виступу президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса (Абу Мазена), щодо прийняття Палестини як повноправного члена ООН. Це мала би бути країна, що охоплює всі території, окуповані Ізраїлем після війни 1967 року, столицею якої був би східний Єрусалим.


Палестинські християни 18 вересня молилися у намірі визнання їхньої держави. Під час Літургії у Наблусі на півночі палестинських територій, латинський Патріярх Мішель Саббах, перший палестинець на цій посаді, закликав до молитви за дипломатичні зусилля Абу Мазена. Керівники Церкви в Єрусалимі, у тому числі троє Патріярхів різних віровизнань, тиждень тому висловились на користь двох незалежних держав у Святій Землі. Вони також закликали ізраїльтян і палестинців, щоби незалежно від результатів голосування в ООН зберегли спокій.


Позицію Святого Престолу щодо створення палестинської держави оприлюднили 3 червня під час візиту Абу Мазена до Ватикану. Президент зустрівся з Папою і головою Державного Секретаріату. У виданому тоді комюніке підкреслюється необхідність зробити реальністю «законні сподівання палестинського народу на незалежну державу». Було відзначено, що Ізраїль і Палестина «повинні жити в безпеці, мирі зі своїми сусідами і в межах визнаних на міжнародному рівні».


Прийняття Палестинської держави як повноправного члена вимагає згоди Ради Безпеки і Сполучених Штатів, які мають право вето. Таким чином, ідея називається «варіант Ватикану». Звичайно, вона не виходить від Ватикану, але її взяли за взірець. Палестинці могли би претендувати на не повноправне членство, а на отримання статусу спостерігача в Організації Об'єднаних Націй, який має Святий Престол і який не потребує згоди Ради Безпеки. Однак виглядає, що Абу Мазена не цікавить такий варіант.


За матеріалами Radio Watykańskie