//

Ватикан наказав кардиналу О’Брайєну покинути Шотландію

Скомпрометований через сексуальний скандал кардинал Кейт О’Брайєн, котрий в березні відмовився від участі в Конклаві, в рамках покути покине Шотландію, – про це в середу оголосила інформаційна служба Ватикану.
У виданому комюніке Ватикану зазначено: «Його Високопреосвященство кардинал Кейт Патрік О’Брайєн, Архиєпископ-емерит Сейнт Ендрюса та Едінгбурга, з тої ж причини, через яку вирішив не брати участь в останньому Конклаві, і за згодою Святішого Отця, на кілька місяців покине Шотландію з метою духовної віднови, молитви і покути».


«Кожне рішення, що стосуватиметься подальшої  долі кардинала, буде узгоджене з Апостольською Столицею», – зазначено в заяві Ватикану.


Скандал навколо провідника шотландських католиків вибухнув в лютому цього року, коли стало відомо, що у 80-их роках кардинал допускався «невідповідної поведінки» стосовно чотирьох молодих священиків і семінаристів. Окрім того, стало відомо, що кардинал мав багаторічні гомосексуальні відносини. Саме через це було прийнято рішення, щоб він не брав участь у Конклаві.


Така поведінка кардинала викликала жах з церковної сторони. Після вимушеної відставки він виїхав з Ірландії, а потім повернувся до Шотландії. Кардинал О’Брайєн дав інтерв’ю, в якому зазначив, що не мав достатньо сили, щоб жити в повноті наукою Церкви, і наголосив, що зустрівся з багатьма виразами розуміння і прощення.


Це перше рішення, яке Папа Франциск прийняв у справі сексуального скандалу в Церкві.


За матеріалами deon.pl