//

Ватикан чекає на офіційну відповідь лефевристів

Апостольська Столиця приймає до відома опубліковане сьогодні комюніке із завершеної в суботу, 14 липня, генеральної капітули Священичого  Братства св.  Пія Х, вважаючи, що воно є їх внутрішнім документом і очікуючи на офіційну позицію, щоб продовжувати діалог між лефевристами та Папською Комісією «Ecclesia Dei». Заяву такого змісту сьогодні видала прес-служба Ватикану.


Прес-служба Апостольської Столиці зазначає, що комюніке з генеральної капітули є перш за все внутрішнім документом Священичого Братства св. Пія Х, який має служити для вивчення та дискусії його членів. «Апостольська Столиця приймає до відома цю декларацію, однак очікує від Священичого Братства офіційної заяви, щоб продовжувати діалог між Братством та Комісією «Ecclesia Dei»,– зазначається у ватиканській заяві.


Опубліковане на інтернет-сторінках Священичого Братства комюніке з генеральної капітули окрім подяки Богові за 42 роки існування «серед Церкви, що переживає кризу, і світу, що все більше віддаляється від Бога і Його закону» містить також заяву, що було окреслено «необхідні умови для можливості канонічного врегулювання» свого статусу в Церкві. Було вирішено, що в такому випадку буде раніше скликана надзвичайна капітула у цій справі. Водночас нагадується, що обов’язком Братства є визнавати католицьку віру у всій її «чистоті та інтегральності» із застереженням, відповідним до невпинних нападів, яким ця віра сьогодні піддається.


В комюніке лефевристів міститься «визнання віри в Римо-Католицьку Церкву, єдину утворену Господом нашим Ісусом Христом, поза якою немає спасіння і не можливо знайти засобів, які би до Неї привели». Також підкреслюється монархічний устрій Церкви, на чолі якого стоїть Папа. Стосовно навчання ІІ Ватиканського собору і реформ, що з нього випливають, сказано, що вони містять помилки. Стосовно них лефевристи керуються «безперервним Вчительським Урядом» Церкви. Вони очікують на серйозні та відкриті дебати, які могли б привести до повернення влади Церкви до Традиції.


За матеріалами wiara.pl