//

Василіянська Провінція на Закарпатті відсвяткувала 80-річчя

«Пресвята Богородиця згуртувала прочан в Бороняві»

«80-ліття заснування Василянської Провінції «Святого Миколая» на Закарпатті»

 

У Боронявському монастирі, Василіянської Провінції Святого Миколая, на празник Благовіщеня Пресвятої Богородиці, 6 та 7 квітня 2012 року, відбулися відпустові святкування, під час яких, отці та брати Василіяни, святкували роковини заснування своєї Провінції. Адже ж саме 80 років тому, Декретом від 2 квітня 1932 року, Конґреґація для Східних Церков Католицької Церкви, канонічно створила Василіянську Провінцію на Закарпатті під назвою «Провінція Святого Миколая».

 

Ця знаменна дата означала не лише формальну реформу, але також – весну відродження ноголітн життя на закарпатських землях. Відтоді й досі, багато юнаків відчуло поклик до Василіянського Чину, які посвячували та посвячують своє життя Богові і служінню для піднесення релігійного та культурного життя на Закарпатті. Тому дуже доречним є те, що святкування цієї величної події, поєднано з празником Благовіщення в Боронявському монастирі. Знаковим є також саме місце бо, власне, монастир отців Василіян в Бороняві є посвячений під покров Пресвятої Богородиці, яка прославлена у чудотворний іконі, що знаходиться в цій обителі. Ще з 7 квітня 1785 року, відомий Протоігумен Йоанікій Базилович ЧСВВ, передав Ікону Богородиці до Боронявського монастиря, яка прославилася багатьма чудами.

 

Празничні святкування розпочались 6 квітня Хресною дорогою по Чернечій горі, яку провадив Настоятель Боронявського монастиря о. Тарас Іванина ЧСВВ. За основу для роздумів у страсних стаціях, вищезагаданий Настоятель вибрав цікаву й актуальну в наш час тему: „Стратегію розвитку УГКЦ на період до 2020 року”. Під час Хресної дороги під проводом о. Тараса, прочани й вірні роздумували над такими темами:

1. Слово Боже і Євангелізація (керигма) пізнання правд віри і впрoвадження їх у щоденне життя.
2. Літургія і молитва (з особливим наголосом на Святі Тайни).
3. Служіння ближньому (дияконія): хворим та потребуючим. „Коли служимо ближньому – служимо Христові”.
4. Провід – служіння дарами – служіння єпископа з душпастирями у співпраці з мирянами.
5. Сопричастя – єдність (койнонія): плекання духовної єдності Церкви та сприяння єдності між християнами (екуменізм).
6. Місійний дух – свідчення про своє життя у Христі, запрошуючи інших до участі в Ньому.

 

Особливу увагу було присвячено священничій місії у парафії, як живій спільноті. Священик – ікона Ісуса Христа. Парафія є спільнотою спільнот та, воднораз – це криниця серед села чи міста, до якої приходять усі, щоб напитися води живої (Папа Іван XXIII).

 

Спів підчас Хресної дороги, провадив бр. Максим Пішта ЧСВВ та інші побожні прочани. У цій хресній ході, молитовний настрій супроводила сонячна погода, яка зібрала численних прочан до молитовних роздумів над Христовими страстями.

 

На закінчення Хресної дороги відбулось освячення води біля цілющого джерела.

 

У монастирській Церкві Воздвиження Чесного Господнього Хреста, о 19.00 розпочався подячний Молебень до Матері Божої з нагоди 80-річчя від створення зреформованої Провінції но. Миколая, а опісля була святкова Вечірня з Литією, яку відслужив о. Володимир Маланюк ЧСВВ, префект студентів Василіянського Інституту в Брюховичах, а співали вечірню брати-семінаристи.

 

О 20.00 розпочалася Божественна Літургія, яку відслужив о. Павло Кречун ЧСВВ – Провінційний Вікарій. У змісті проповіді отець розкрив глибину значення величного Празника Благовіщення Богородиці, наголошуючи на тому, що ця подія, яка сталася понад дві тисячі років у тихому Назареті, дала початок для спасіння всього людства та нашого спасіння. Як Пресвята Діва Марія потребувала й очікувала Месію, так і всі ми теж потребуємо прийняти Христа в своє життя. „Дякуємо Богові за цей ноголітня і чудний дар Благовіщення для Діви Марії, дякуємо Їй також за її «так», сказане Богові і за дар нашого спасіння!”

 

На завершення Святої Літургії отець Провінційний Вікарій наголосив, що вся Українська греко-католицька церква цього року, в празник Благовіщеня, складає особливу подяку Богові за дар життя кожної людини. Отець Вікарій підкреслив, що у відслуженій Святій Літургії, було висловлено особливу подяку теж за життя кожного з присутніх.

 

Нічні чування, що відтак розпочались, провадив о. Мелетій Рішко ЧСВВ. У роздумах та молитві, він звернув увагу на необхідність відповідного приготування до молитви, а опісля, на практиці вірні змогли разом з отцем впровадити цей досвід, відмовляючи різного роду молитви.

 

7 квітня 2012 р. у сам святковий празник день розпочався в 7.00 год. Божественною Літургією, яку відслужив Провінційний Вікарій о. Павло Кречун ЧСВВ у спіслужінні з о. Дам’яном Кічою ЧСВВ з Крехівського монастиря та о. Володимиром Маланюк ЧСВВ з Брюхович.

 

О 9 год. Розпочалась святкова Утреня, яку відслужив о. Володимир Маланюк ЧСВВ, а співали брати-семінаристи. Після Утрені брати-семінаристи молилися акафіст до Божої Матері.

 

В 11 годині розпочалась Святкова Божествена Літургія, яку очолив Протоігумен Провінції Святого Миколая о. Павло Рачинець ЧСВВ, у співслужінні з Настоятелем Боронявського монастиря о. Тарасом Іваниною ЧСВВ. Літургію співав молодіжний хор з Мукачівської Василіянської обителі. Проповідь виголосив Протоігумен о. Павло, у якій наголосив на посвяті Пречистої Діви Марії. Отець Протоігумен також звернув особливу увагу на те, що в це свято також доповнює інша велична подія – 80 років від заснування зреформованої Провінції Святого Миколая на Закарпатті. Церква була наповнена прочанами з різних куточків Закарпаття; людей було настільки багато, що всі не поміщались, тому також досить багато людей стояло на дворі.

 

Після Служби Божої звучало святочне ноголітня для Папи Римського та для Єпископа Ординарія, як також для Монахів, Монахинь, Прочан та всіх людей. Боронявський Настоятель о. Тарас, подякував о Павлу Райчинцю ЧСВВ за присутність, молитву, головування під час святкового богослужіння празника та виголошення Божого Слова. Відтак, Настоятель подякував всім сестрам-монахиням присутнім на святкуваннях та братам-семінаристам з Брюхович, які брали активну участь у проведенні святкувань. Брати- семінаристи уділяли всім прочанам Мирування.

 

О. Тарас подякував також священикам, що сповідали численних вірних у часі празника. Погода була весняна та похмура. Слід відзначити, що всі прочани мали бажання приступити до Святої Тайни Сповіді, тому були досить великі черги до сповідників, як у церкві так і надворі. Сповідниками були наступні отці Василіяни: о. Дамян Кіча ЧСВВ з Крехова, о. Володимир Маланюк ЧСВВ з Брюхович, о. Полікарп Погоріляк ЧСВВ з Імстичева, о. Мелетій Рішко ЧСВВ та о. Павло Кречун ЧСВВ з Бороняви. Отці сповідали з самого ранку з 8.00 год., аж до того часу, поки всі бажаючі змогли приступити до Сповіді, що тривало аж до 16.00 години. Цікаво що ніхто з людей не поспішав додому, а всі терпеливо чекали своєї черги, щоб висповідатися та прийняти Ісуса Христа до свого серця, та разом з Пресвятою Дівою Марією сказати своє нинішнє: «так» Господи, нехай діється Твоя Воля.

 

У часі свята можна будо бачити радість та душевне задоволення на обличчях людей, які були на цьому величному святкуванні – празнику в Бороняві. Всі мали можливість, що й охоче робили, молитися біля чудотворної ікони Богородиці й просити помочі для себе та своїх рідних.

 

Пресвята Богородиця та отці Боронявської обителі, завжди радо зустрічають та надалі чекають прочан та всіх вірних в цьому святому місці.

 

о. Павло Кречун ЧСВВ
Джерело: osbm.org.ua