//

Вандали, які розписали стіни костелу у Севастополі, досі не знайдені

Правоохоронці Севастополя впродовж місяця не можуть знайти вандалів, які у ніч з 8 на 9 травня розписали стіни католицького храму святого Климента. На стінах костелу тоді хтось написав «Верните храм верующим».

 

Як повідомляє кореспондент РІСУ Олег Савченко, влада Севастополя вже багато років гальмує процес передачі католицькій громаді храму, який в радянський час використовувався, як кінотеатр.

 

Місцеві католики відтак губляться у здогадах: чи невідомі зробили ці написи з наміром допомогти громаді отримати святиню, чи це є звичайна провокація.

 

Правоохоронці ж донині ні як не коментують цей випадок.

 

За словами настоятеля Севастопольської римо-католицької громади святого Климента, отця Юрія Зімінського, віруючим відома точна дата, коли було нанесено написи.

 

«Коли парафіяни йшли на службу 9 травня вранці, вони побачили це і прийшли до мене», - говорить отець Юрій.

 

«Хто це робить, ми не знаємо. Правоохоронці ніяк не реагують. Мабуть для них це дрібниця. Але точно можу сказати, що це зробили не наші віруючі», - додав він.

 

На початку червня громада звернулась до прес-служби управління МВС України у Севастополі, де їм пообіцяли прокоментувати ситуацію найближчим часом. Але донині ніякої інформації не поступило. Як зазначають севастопольські римо-католики, незважаючи на суперечки, які вже багато років точаться у місті з приводу передачі чи не передачі храму громаді (проти цього рішення активно виступають Севастопольські комуністи), будівля є історичною пам’яткою. На відповідній табличці зазначено серед іншого, що вона охороняється законом, але жодна із відповідальних структур чи комунальних служб за місяць не спромоглась не те, що захистити будівлю, а навіть витерти зроблені червоною фарбою написи.

 

Цей випадок вандалізму є вже другим за рахунком, скоєний упродовж цього року. Перший стався на початку січня, коли на будівлі з’явились подібні написи.