//

Вандали розмалювали монастир Хреста в Єрусалимі

Невідомі вандали розмалювали минулої ночі стіну монастиря Хреста, розташованого в долині Хреста в Єрусалимі, неподалік від будівлі Кнесету.

 

Також вандали залишили на стіні образливі надписи, пошкодили три припарковані поруч автомобілі і написали на одному з них "Щасливої Хануки, Макавеї переможуть".

 

Центральний відділ поліції Єрусалимського округу почав розслідування інциденту. Відзначимо, що це вже другий випадок, коли вандали вибирають своєю жертвою монастир Хреста, який належить грецькій ортодоксальній церкві, і в якому свого часу жив і працював великий грузинський політик і поет Шота Руставелі.

 

Минулого разу стіна монастиря була розмальована в лютому 2012 року. Як і на цей раз, вандали залишили написи, що ображають Ісуса і вихваляють Маккавеїв.

 

У вересні цього року були розмальовані і підпалені ворота знаменитого монастиря самітників в Латруні. Вандали залишили на монастирі написи "ישוע קוף" ("Ісус мавпа"), "ערבות הדדית" ("взаємовиручка", "кругова порука"), а також назви форпостів Рамат Мігроні і Маоз Естер.

 

У жовтні нападу піддалося розташоване на Сіонській горі в Єрусалимі абатство "Дорміціон". На стінах церкви з'явилися написи "таг мехір", а також графіті, які ображають Ісуса Христа.

 

Монастир Святого Хреста в Єрусалимі

Монастир Святого Хреста був заснований в IV столітті на місці, де, згідно з переказами, праведник Лот посадив дерево для спокутування своїх гріхів. З нього був виготовлений хрест, використаний для розп'яття Ісуса Христа. Зараз на місці, де росло дерево, розташований вівтар монастирської церкви.

Обитель тісно пов'язана з історією Грузії і грузинського християнства. Заснований грузинськими ченцями за розпорядженням царя Баграта, монастир неодноразово піддавався розграбуванню, але кожен раз відновлювався на засоби іберійської корони.

В кінці XII століття цариця Тамара направила в Єрусалим одного зі своїх найбільш значних сподвижників - Шота Руставелі. Великий поет, колишній головний скарбник Грузії, повинен був відреставрувати монастир і реорганізувати місцеву грузинську громаду.

Автор "Витязя в тигровій шкурі" помер в Єрусалимі і був похований у церкві монастиря Святого Хреста. Єдиний збережений портрет Руставелі також знаходиться в монастирі - на фресці зображено старець з густою бородою.

 


За матеріалами www.newsru.co.il