//

В Єгипті перед Різдвом посилено заходи безпеки біля християнських церков

Власті Єгипту посилюють заходи безпеки напередодні Різдва, яке місцеві християни-копти святкують 7 січня. Дані заходи пов'язують з тим, що за кілька тижнів до вибуху біля церкви Всіх Святих в Александрії в новорічну ніч на низці сайтів, пов'язаних з "Аль-Каїдою", з'явилися інструкції з організації терактів проти християн. Інструкції, зокрема, включали опис технології виготовлення бомб і список церков, які можуть бути ціллю атак.
У списку близько 50 церков Каїру і Александрії, у тому числі та, де стався теракт 1 січня, а також церкви у Франції, Великобританії, Німеччині і Канаді.
В результаті вибуху в новорічну ніч в коптській церкві в Александрії загинули 23 людини, більше 90 були поранені. Ніхто не взяв на себе відповідальності за напад, проте власті практично відразу заговорили про "іноземний слід злочину".
До вибуху може бути причетна "Аль-Каїда", бойовики якої захопили 31 жовтня в заручники парафіян церкви в Багдаді - при штурмі тоді загинуло 68 чоловік, а потім пригрозили християнам масовими атаками по всьому світу.
Одна з вимог екстремістів - звільнення нібито насильно утримуваних в коптських монастирях Єгипту двох жінок - дружин священиків, які перейшли з християнства в іслам, щоб розлучитися зі своїми чоловіками.
Під охорону взяті всі церкви в великих містах країни, перш за все, в Каїрі і Александрії. Патріарх Коптської церкви Шенуда III заявив напередодні, що, не дивлячись на теракт в Александрії святкування Різдва Христового в Єгипті не буде скасовано.
Тим часом, продовжується розслідування вибуху біля церкви Всіх Святих в Александрії в новорічну ніч. Першу версію про замінований автомобіль змінила версія про смертника.
За цією версією поліції і спецслужб, молодий чоловік у віці близько 30 років привів в дію закріплену на поясі бомбу "потужністю від 10 до 15 кг вибухових речовин", начинену для більшого ефекту цвяхами, болтами і гайками.
Він планував підірвати себе в церкві, проте пройти всередину будівлі йому перешкодили поліцейські на вході, і він привів в дію вибухівку перед будівлею в той момент, коли після новорічної служби з храму почали виходити парафіяни. Серед загиблих виявилися цілі сім'ї, багато молодих людей. Теракт в Александрії сколихнув весь Єгипет - всі ці дні в країні не припиняються мітинги і демонстрації за участю тисяч коптів, які таким чином протестують проти утисків з боку ісламської більшості. Багато хто говорить, що терористи вбивають їх кожен новий рік, причому під час церковної служби, але власті нічого не роблять.
Підвищені заходи безпеки приймаються і у Франції, де поліція розслідує погрози вчинити теракти проти коптських православних церков, що поступили через інтернет.
Генеральна дирекція національної поліції Франції (DGPN) оголосила, що заходи безпеки біля 19 коптських церков у Франції будуть посилені протягом деякого часу, "хоча конкретних погроз зараз і не існує". Біля церков, розташованих в Парижі і в його передмістях, чергуватимуть поліцейські патрулі.
З вівторка довкола будівель почали встановлювати загороджувальні бар'єри, щоб перешкодити зловмисникам під'їхати впритул до церкви. Проте, священнослужителі не мають наміру відмовлятися від різдвяної меси.
У Франції проживають близько 45 тисяч коптів і діють 19 коптських церков.
Джерело: www.newsru.com