//

В Ватикані благословили тварин

17 січня католицька Церква відзначає празник святого Антонія, абата. Цього дня його святкує не тільки римо-католицька Церква, але й Східні Церкви, що дотримуються григоріянського календаря відзначають Преподобного і богоносного отця нашого Антонія Великого. За юліянським календарем цей празник припадатиме на 30-те січня, повідомляє radiovaticana.org.

 

Преподобний Антоній, великий ранньохристиянський подвижник, пустельник, засновник самітницького життя, один із натхненників монашества, жив у Єгипті в 251-356 роках. 15 років він прожив самотньо у хижі поблизу своїх рідних місць; потім ще 20 років - на березі Нілу біля підніжжя гори, пережив велику духовну боротьбу, мав навіть численні «втілені» атаки сатани, що з’являвся під різними виглядами. Св. Антоній дотримувався найсуворішого аскетизму, скоротивши їжу, пиття і сон до мінімуму, необхідного для підтримки життя.

 

Слава св. Антонія швидко поширювалась і натовпи людей прагнули його почути. Він мав понад 6 тисяч послідовників. Приблизно 305 року заснував у Фаюмі монастир, у якому не жив, а лише інколи сходив з гори, щоб дати монахам духовну науку. За свої духовні подвиги він заслужив звання Великого. Помер у своїй печері, а його тіло було перенесене до Александрії, пізніше – до Константинополя, потім – у Францію, звідки його культ надзвичайно поширився.

 

Святий Антоній Великий, абат, є покровителем тваринників та захисником домашніх тварин, адже, згідно з традицією, він турботливо дбав про хворих та поранених звірів. І саме тому, як і минулими роками, Італійська Асоціація Тваринників 17 січня відзначила «День тваринника». Насамперед в базиліці Святого Петра у Ватикані відправлено Службу Божу для фермерів та їхніх родин, яку очолив кардинал Анджело Комастрі, Архипресвітер базиліки Святого Петра та Генеральний Вікарій Святішого Отця для Держави-Міста Ватикану.

 

А потім на розлогій площі Папи Пія ХІІ, яка прилягає до площі Святого Петра, розгорнулась справжня «стайня під відкритим небом» – представлено найбільш поширені в Італії раси великої рогатої худоби, коней, овець, кіз, курей тощо. На зустріч поспішили також і численні римляни із своїми домашніми улюбленцями, щоб прийняти благословення, яке уділив кардинал Комастрі.