//

В УПЦ заявили, що не мають відношення до встановлення побутових будинків біля Десятинної

Українська православна церква Московського патріархату не має жодного відношення до встановлення побутових будинків будівельників на місці Десятинної церкви. Про це заявив голова Синодального відділу з архітектури, будівництва та охорони пам’яток церковної архітектури протоієрей Віталій Косовський.

 

«Я вам офіційно заявляю, що ми нічого не встановлювали, ніяке будівництво там не плануємо, не знаємо, хто це робить, і ніякого відношення до подій не маємо», — сказав він.

 

Разом з тим на умовах анонімності в УПЦ МП пояснили, що встановлення вагончиків є особистою ініціативою настоятеля Десятинного храму архімандрита Гедеона (Харона). «Отець Гедеон, очевидно, сам вирішив зайняти це місце, щоб що-небудь там побудувати, — пояснив співрозмовник „Коммерсанта-Украина“. - Все це робилося без благословення, і ми самі не знаємо, як тепер виходити з ситуації, що склалася».

 

 

У свою чергу заступник директора Інституту археології НАНУ Гліб Івакін заявив, що розкопки ще не проводяться. «Ми про ці вагончики нічого не знаємо - навіть хто їх привіз. Скажу більше - ми давно просили про такі вагончики, але нам їх не давали. Щоб навести лад, вони дійсно потрібні. Але зараз я не знаю, хто їх привіз і для чого», - пояснив Г.Івакін.

 

Нагадаємо, напередодні вночі біля фундаменту Десятинної церкви невідомі особи розвантажили будівельні вагончики. Головний архітектор м. Києва Сергій Целовальник стверджує, що вони призначені для «археологів».

 

Голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець вважає, що до початку будівельних робіт на території Десятинної церкви може бути причетний О.Попов. У свою чергу О.Попов запевнив, що ніякі будівельні роботи на залишках фундаменту Десятинної церкви не будуть проводитися без наявності відповідних дозволів і документації.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина , LB.ua
Джерело: news.dt.ua